Danas je laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen prvi slučaj infekcije Corona virusom u Federaciji BiH. Radi se o osobi ženske dobi iz Zenice, koja se vratila iz posjete rodbini u Italiji (Lombardija).

 

Osoba je od povratka u Zenicu u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom. Imala je blaže simptome bolesti i epidemiološke indikacije, što je bio razlog da se uzmu brisevi za laboratorijsko testiranje.

Zdravstveni sistem u ZDK je cijelo vrijeme u pripravnosti i poduzima sve potrebne mjere u svim slučajevima, pa i u ovom. Nakon potvrde infekcije virusom Covid-19, pacijentica će biti smještena u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, a poduzimaće se i ostale protivepidemijske mjere kako bi se spriječilo eventualno dalje širenje bolesti.

 

Građani mogu biti mirni jer zdravstveni sistem radi svoj posao, a građani se trebaju i dalje pridržavati ranije datih preporuka.

 

Od iznimne je važnosti da se svi građani ponašaju odgovorno i pridržavaju najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi koronavirus COVID-19.

  • Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%)
  • Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.
  • Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama
  • Pridržavati se respiratorne higijene

To znači da prilikom kašljanja ili kihanja trebate pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.

Pratite preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području Federacije BiH.

 

(Krizni štab  ZDK)