Na Međunarodni aerodrom Sarajevo večeras je letom kompanije Fly Bosnia sletio avion iz Šangaja koji je dopremio medicinsku opremu koju je donirala bosanskohercegovačka kompanija Violeta, a čiji let je finansirala Evropska unija.

Radi se o šest respiratora i 420.000 komada različitih medicinskih pomagala i zaštitne opreme koju je donirala kompanija Violeta. Istim letom dopremljena je i medicinska zaštitna oprema koju je donirao Grad Šangaj za Grad Sarajevo.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović dočekali su večeras ovaj avion.

-Ovo je prvi put da se pojavila jedna bh. kompanija koja nabavlja opremu i planira da je podijeli po cijeloj BiH i tako bi trebali svi da se ponašamo. Vijeće ministara BiH na državnom nivou upravlja ovom krizom i mislim da ne bi trebalo biti problem da ukoliko se pojavi neka kompanija koja je spremna izdvojiti nekoliko stotina hiljada KM za opremu da se plati let, kazao je Džaferović.

Naime, Evropska unija je platila prevoz donirane opreme kako bi osigurala da u što kraćem roku bude dopremljena u BiH i isporučena zdravstvenim institucijama širom države.

Na Aerodrom Sarajevo sletio avion pun opreme za 38 zdravstvenih institucija u BiH

Iz Violete su naveli da će oprema biti raspodijeljena u 38 zdravstvenih institucija u Bosni i Hercegovini.

-Duboko se nadamo da potreba za njom neće biti velika i da epidemija neće dugo potrajati. Sukladno trenutno otežanom tranzitu ljudi i robe javile su se velike poteškoće u transportu navedene opreme. Veliku podršku u rješavanju ovog izazova Violeta je dobila od Ureda EU u BiH na čelu s ambasadorom Sattlerom, koji su prepoznali trenutak, brzo reagirali i finansirali transport opreme u BiH. EU je time još jednom potvrdila svoju solidarnost i prijateljstvo s BiH i našim građanima, kazali su iz kompaije Violeta.