Danas je u Centru za kulturu Općine Travnik održano prvo od dva ispitna ročišta, u stećajnom postupku Poslovnog sistema „Vitezit“ koji se vodi pred Općinskim sudom u Travniku. Sutra (18. juni) bit će održano drugo ispitno ročište, dok će se u petak 19. juna 2020. godine održati izvještajno ročište.

 

Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad imovinom PS Vitezit podnesen je  2. septembra 2019. godine od strane Josipa Kupreškić, kao povjeritelja, po punomoćniku, odvjetniku Adilu Lozi iz Travnika. Stečajni postupak se odvija u III faze.

Nakon što je postupajući sudac Općinskog suda u Travniku utvrdio da su ispunjeni uslovi propisani Zakonom o stečajnom postupku, Sud je donio Rješenje o provedbi prethodnog stečajnog postupka dana 28. oktobra 2019. godine, što bi bila ujedno I faza stečajnog postupka.

Održano prvo izvještajno ročište u stečajnom postupku nad imovinom PS Vitezita

U II fazi stečajnog postupka, Sud je donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka dana 14. novembra 2019. godine i imenovao stečajnog upravitelja Behriju Huseinbegović iz Bugojna. Po objavljivanju naprijed navedenoga rješenja uslijedila je III faza stečajnog postupka, odnosno prijavljivanje i ispitivanje prijavljenih potraživanja vjerovnika.

-Prijavljeno je oko 1.400 vjerovnika i sve prijave će biti ispitane na ročištu.  I dalje pristižu prijave vjerovnika, koje će biti naknadno ispitivane na jednom od ispitnih ročišta. Prema Zakonu o stečajnom postupku od zadnjeg ispitnog ročišta povjerioci mogu podnositi prijave u roku od 90 dana. Očekuje se još prijava vjerovnika. – saopćeno je iz Općinskog suda u Travniku.

Zbog izvanrednih okolnosti korona virusa, ispitna ročišta, ranije određivana u dva do tri navrata, su odgađana. S obzirom na činjenicu neadekvatnog prostora, velikoga broja prijavljenih, kao i okolnosti korona virusa, ročišta se održavaju u velikoj sali  Centra za kulturu općine Travnik.