U Travniku su danas načelnici pet općina sa područja Srednjobosanskog kantona potpisali sporazum o učešću u projektu „Staza stare pruge“,koji u narednih 18 mjeseci podržava razvoj turizma na otvorenom na području Travnika, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače i Jajca.

 

Ovim činom se ujedno finalizira finansijska konstrukcija projekta čija ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura. Za projekat „Staza stare pruge“, Evropska unija je izdvojila je 195.000 eura bespovratnih sredstava u sklopu projekta EU4Business.

Admir Hadžiemrić, načelnik općine Travnik naglasio je da se prema strateškim dokumentima općine Travnik uvijek vodi računa o sufinanciranju projekata koji su u interesu za ovo područje. Načelnici općina učesnica saglasni su da sufinansiraju sa više od 100.000 KM revitaliziranog područja koje će biti kako turistička tako i rekreacijska atrakcija su sasvim sigurno jedan novi potencijal za razvoj cikloturizma na području lašvanske i vrbaske doline. Kako je istaknuto, već prije godinu dana izvršene su pripremne aktivnosti, utvrđivanje trasiranja GPS-om, te obilazak kompletne staze.

Prema riječima Miroslava Matoševića, projekt menadžera i direktora TZ SBK/KSB, radi se o projektu u okviru kojeg će se starom željezničkom prugom od Jajca do Busovače uspostaviti trasa biciklističke staze koja će se u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-historijske i prirodne baštine, gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu. „Projektom „Staza stare pruge“ će se kreirati novi turistički proizvodi za turiste koji ovo područje posjećuju tokom ljeta u okviru turizma na otvorenom, s ciljem obogaćivanja turističke ponude i infrastrukture, kao i omasovljenja i produžavanja boravka turista u srednjoj Bosni“ – kazao je Matošević.

Projekat „Staza stare pruge“ implementiraju Turistička zajednica SBK/KSB (TZ SBK/KSB) i Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ). Krajnji korisnici projekta su mikro, mala i srednja poduzeća i poduzetnici, uključujući putničke/turističke agencije, smještajno-ugostiteljska poduzeća, te sportske klubove i udruženja građana, a cilj je privlačenje i zadržavanje što većeg broja turista. .

-Ovaj projekat je jedan je od 34 razvojna projekta koji se realizuju pod okriljem Evropske unije, a koji jačaju privatni sektor u BiH“ – kazala je Maja Kišić, direktorica REZ Agencije.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekat Evropske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija u iznosu od 15 miliona eura bespovratnih sredstava i Savezna Republika Njemačka u iznosu od 1,1 milion eura. Projekat zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.