Povodom obilježavanja svjetskog dana turizma, 27.09. koji se ove godine obilježava diljem svijeta pod geslom „Tourism&Rural Development/Turizam i ruralni razvoj“, na području srednje Bosne planirana je realizacija brojnih turističkih aktivnosti.

 

Ove godine, s jedinstvenim ciljem,  u koordinaciji Turističke zajednice SBK/KSB u organizaciji obilježavanja ovog značajnog turističkog datuma su udruženi i Općina Travnik, JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, Zavičajni muzej Travnik, JU Muzej II zasjedanja AVNOJ-a, Franjevački muzej Jajce, PD „Paklarske stijene“, PD „Vlašić“, Turistička agencija Santours, te hotel Blanca Resort & Spa i hotel Sunce Vlašić.

Posjetitelji će imati priliku u nastupajućem vikendu  uživati u brojnim besplatnim sadržajima i ponudama, kao i u velikim popustima zanimljivih ponuda i to na najatraktivnijim srednjobosanskim turističkim destinacijama.

-Cilj nam je povodom ovog događaja ukazati na turističke potencijale srednje Bosne kao destinacije aktivnog odmora te osigurati posjetiteljima brojne pogodnosti za taj dan. Ove godine planirali smo obilježiti Svjetski dan turizma sa većim brojem aktivnosti na području svih svim općina, međutim zbog epidemiološke situacije, programe smo pripremili sa onim organizacijama i poduzećima koji su to na najlakši i najučinkovitiji način mogli realizirati, kazao je Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK/KSB.

 

Vlašić: 25.09. – 29.09.2020

Za vikend na Vlašiću se otvara suvremeno klizalište na ledu kao dodatna turistička ponuda. Poduzeće Winter d.o.o. nastavlja sa ulaganjima u turističke sadržaje te će od subote (26.09.2020. godine) na ovoj omiljenoj bh. turističkoj destinaciji biti i svečano otvaranje Glice eko – klizališta, ekološkog rješenja koje omogućava klizanje u svim vremenskim uslovima, ali bez potrošnje vode, energije i CO2 emisija.

-Naša misija poboljšanja turističke ponude Vlašića nikada ne smije i neće biti ostvarena nauštrb prirode Vlašića. Tome u prilog govori i činjenica da smo se umjesto gradnje klasičnog klizališta odlučili za Glice eko-klizalište. Unikatno švicarsko rješenje omogućit će klizanje tokom cijele godine, a pristup klizalištu je u subotu i nedjelju besplatan. Dugoročni cilj nam je i unapređenje naše sportske ponude u domeni sportova čija je osnova kretanje po ledu“, rekao je  Saša Naprta ,event manager turističke agencije Wintervision.

Također, menadžment ovog poduzeća je naglasio da će povodom svjetskog dana turizma Svim posjetiteljima osigurati 50% popusta za dva i 30% popusta za jedno noćenje u Hotelu Blanca Resort & Spa i Hotelu Sunce Vlašić. Trodnevnom serijom aktivnosti promovirati će se postojeće, ali i predstavljati i novi sadržaji na Vlašiću: Pored ove ponude, za vrijeme trodnevnog obilježavanja Svjetskog dana turizma na Vlašiću, bit će održano i druženje uz logorsku vatru, hiking ture i degustacija bh. specijaliteta, filmske projekcije i sportsko-društvene igre za djecu i odrasle. Ljubitelji paintballa će imati priliku okušati se u ovom sportu po akcijskim cijenama.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana turizma, Turistička zajednica SBK/KSB i planinarska društva „Paklarske stijene“ i „Vlašić“, 26.09. 2020. godine započinju sa aktivnostima obilježavanja planinarskih staza i puteva s ciljem razvoja i unapređenja planinarske ponude na planini Vlašić. 26.09.2020. povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma planinarskom signalizacijom markirat će se jedna od najaktivnijih planinarskih staza koja spaja planinarske domove „Erik Brandis“ i „Jusuf Pečenković“, dok će nastavak postavljanja planinarske signalizacije za još 30 planinarskih staza biti nastavljen tijekom ovog i narednog mjeseca.

Za 27.09.2020. godine u organizaciji PD „Paklarske stijene“ organizirana je i planinarska tura „Miholjsko ljeto“ na relaciji: Ovčarevo – Brajkovica – Devečani – PD „Erik Brandis“ na Galici.

 

 

 

Jajce, 27.09.2020. godine

 

U Kraljevskom gradu besplatan ulaz do turističkih  atrakcija i 50 % popusta na zipline iznad vodopada.

 

Aktivnosti obilježavanja svjetskog dana turizma u Srednjoj Bosni svoje učeće uzela je i JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ JU „Muzej II  zasjedanja AVNOJ-a“ te Franjevački muzej Jajce koji će u nedjelju, 27.09.2020. godine osigurati besplatan ulaz  za sve turističke atrakcije u gradu kojima upravljaju (Vodopad u Jajcu, Tvrđava Jajce, Katakombe, Hram boga Mitrasa, Zavičajni muzej Jajce, Muzej AVNOJ-a, Franjevački muzej Jajce).

 

Također, istim povodom JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ osigurala je i 50 % popusta za korištenje nove turističke atrakcije zipline iznad vodopada u Jajcu.

 

Travnik, 26.,27. i 28.09. 2020. godine

U Travniku u periodu od 26. – 28. 09. 2020. godine Zavičajni muzej Travnik organizirao je  Dane otvorenih vrata u Zavičajnom muzeju Travnik gdje je u periodu 26.-27.09.2020. godine od 10:00 do 14:00 za sve posjetitelje osiguran besplatan ulaz dok je u ponedjeljak 28.09.2020.godine osiguran besplatan ulaz u periodu od 09:00 do 16:00 sati.

 

Vlašić, 29.09.2020. godine

 

Povodom Svjetskog dana turizma u utorak, 29.09.2020.godine u hotelu Sunce na Vlašiću (Babanovac) sa početkom u 11:00 sati će biti održan okrugli stol na temu „Vlašić – siguran turizam – zimska sezona 2020/2021“ u organizaciji Općine Travnik i Turističke zajednice SBK/KSB, te uz podršku vlašićkih hotelijera.

 

Uzimajući u obzir utjecaj Covid 19 na turističku industriju na globalnom nivou, a s tim i u Bosni i Hercegovini, Svjetski dan turizma na području općine Travnik posvetiti će se navedenoj tematici. Cilj okruglog stola je priprema zimske turističke sezone na Vlašiću u novonastalim okolnostima pod utjecajem Covid-19.

 

Okrugli stol je namijenjen nadležnim institucijama na kantonalnom i lokalnom nivou iz resora gospodarstva i zdravstva, te ugostiteljsko-turističkim djelatnicima na Vlašiću.