Najveća prehrambena kompanija na svijetu predstavila je poslovne rezultate za prvih devet mjeseci ove godine, te se osvrnula na dosadašnje poslovanje u vrijeme COVID-19 pandemije.

 

  • Zabilježen je organski rast od 3,5%, sa stvarnim internim rastom (RIG) od 3,3% i rastom cijena od 0,2%. Rast je podržan kontinuiranim snažnim zamahom u obje Amerike, te poslovanjem kompanija Purina PetCare i Nestlé Health Science. Zona Azije, Oceanije i subsaharske Afrike je u trećem tromjesečju zabilježila organski rast od 4,5%.
  • Prodaja imovine i devizno poslovanje smanjili su prodaju za 12,9%. Ukupna objavljena prodaja smanjila se za 9,4% na 61,9 milijardi švicarskih franaka (u usporedbi sa 68,4 milijardi CHF u prvih devet mjeseci u 2019. godini).
  • Trenutne strateške revizije kompanije odvijaju se u potpunosti prema planu. Postignut je daljnji napredak u upravljanju portfolijem. Akvizicija kompanije Aimmune Therapeutics završena je 13. septembra 2020. godine.
  • Ažurirani su cjelogodišnji izgledi za 2020. godinu: Očekujemo cjelogodišnji rast organske prodaje od oko 3%. Očekuje se poboljšanje interno usklađene profitne marže i rast usklađene zarade po dionici u stalnoj valuti i učinkovitost kapitala.
  • Nestlé objavio rezultate prodaje za prvih devet mjeseci u 2020. godini
    Mark Schneider, glavni izvršni direktor kompanije Nestlé

-Nestlé je pokazao otpornost u teškom i nestabilnom okruženju. Naši su zaposlenici odgovorno i brzo djelovali kako bi ublažili utjecaj globalne pandemije, te su se brzo prilagodili promjenama u potrebama potrošača. Snažan organski rast je širokog raspona i podržan kontinuiranim zamahom u obje Amerike, poslovanju kompanija Purina PetCare i Nestlé Health Science, kao i ubrzavanjem našeg poslovanja kafom u trećem tromjesečju. Nastavljamo razvijati nš portfolij ubrzano i disciplinirano. Primjerice, kombinacijom snažnog organskog rasta i ciljanih akvizicija radimo na transformaciji kompanije Nestlé Health Science u moćnu prehrambenu i zdravstvenu kompaniju. Nedavne akvizicije Zenpep, Vital Proteins i Aimmune Therapeutics predstavljaju sljedeći korak u proširivanju naše prehrambeno-zdravstvene ponude. – rekao je Mark Schneider, glavni izvršni direktor kompanije Nestlé.

Pandemija COVID-19 i dalje različito utječe na organski rast, osobito s obzirom na kategoriju proizvoda i prodajni kanal. Kada je riječ o kategorijama proizvoda, potražnja za potrošnjom u domu, provjerenim markama i proizvodima s pozitivnim učincima na zdravlje je i dalje snažna. Proizvodi Purina PetCare, mliječni proizvodi, kafa za kućanstva i proizvodi Nestlé Health Science nastavljaju bilježiti snažan rast. Poslovanje slatkišima i vodom bilježi pad prodaje, što odražava njihovu jaku izloženost kanalima prodaje izvan doma i potrošnji u pokretu.

Kada je pak riječ o prodajnim kanalima, trgovina na malo značajno se ubrzala, što odražava kontinuiranu povišenu potražnju za potrošnjom u domu. Rast kanala izvan doma i dalje je značajno negativan, uz ublažavanje pada prodaje u trećem tromjesečju. E-prodaja porasla je za 47,6%, što predstavlja 12,3% ukupne prodaje Grupe, uz kontinuirani snažni zamah u svim drugim kategorijama.