Vlada Federacije BiH donijela je na 240. sjednici, održanoj 16. oktobra Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije COVID-19.

 

– Donošenjem ove Uredbe, ispunili su se svi preduslovi za objavu Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći, u ukupno raspoloživom iznosu od 30 miliona KM, privrednim društvima, izvoznicima na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije – saopćeno je iz resornog ministarstva.

Javni poziv je otvoren 21 dan od objave poziva, odnosno do 10. novembra.

– Pozivamo sva privredna društva, sa većinskim privatnim vlasništvom, koja su periodu od 1. janura do 31. decembra 2019. godine ostvarila izvoz preko 30% od ukupnog prihoda iz sljedećih industrijskih grana: metalna, elektro i automobilska industrija; industrija građevinskog materijala i nemetala; drvna, papirna i grafička industrija; proizvodnja tekstila, odjeće, kože i obuće; hemijska i farmaceutska industrija i industrija gume i plastike, da preuzmu poziv te dostave prijave i traženu dokumentaciju ukoliko ispunjavaju zadane kriterije – navode iz  Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Više informacija na linku.