U prostorijama Centra za edukaciju mladih u Travniku, danas je upriličeno potpisivanje Ugovora o dodjeli grant sredstava sa devet mladih poduzetnika, koji su finansijski podržani u osnivanju statup preduzeća kroz projekat „TREIN – mreža poduzetništva i inovacija Travnik“, u iznosu od po 10.865 KM.

 

Nakon dvomjesečne poduzetničke obuke, u kojoj je učestvovalo 19 biznisa, od 49, koliko ih je bilo prijavljeno na prvi javni poziv u okviru projekta “TREIN”, njih devet, čije je biznis planove i prezentaciju poslovnih ideja, stručna komisija ocijenila najboljim, u smislu ostvarivosti, održivosti, konkurentnosti na tržištu rada i potencijala za rast i otvaranje novih radnih mjesta, dobilo je priliku i za realizaciju svojih poslovnih ideja.

Budući da projekat “TREIN” nudi sveobuhvatnu podršku mladim poduzetnicima, pored finansijske, poduzetnici koji su danas potpisali ugovore imat će i savjetodavnu, odnosno mentorsku podršku tokom prve godine djelovanja njihovih biznisa, kako bi se mogli nositi sa svim zahtjevima tržišta.

This slideshow requires JavaScript.

Potpisivanje ugovora bila je završnica prvog ciklusa projekta “TREIN”, a uskoro slijedi i drugi, u okviru kojeg će biti objavljen još jedan javni poziv za učešće u poduzetničkoj obuci i podršku mladim poduzetnicima u ostvarenju njihovih poslovnih ideja.

Projekat „TREIN – Mreža poduzetništva i inovacija Travnik“ sprovodi se u okviru EU4Business programa – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju, kojeg finansira Europska unija u vrijednosti od 15 miliona eura, a realiziraju ga GIZ, UNDP i Međunarodna organizacija rada.

„TREIN” implementira Lokalno partnerstvo za razvoj preduzetništva Travnik kojeg čine: Općina Travnik – vodeći partner, REZ Agencija (Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH), Služba za zapošljavanje SBK/KSB, Centar za edukaciju mladih CEM Travnik, Sveučilište/Univerzitet “Vitez” u Travniku i Nobil d.o.o. Nova Bila.