U povodu velikog jubileja Zavičajni muzej i GS TMT priredili obljetničko izdanje proipovjetke “Put Alije Đerzeleza”.obilježavanja datuma dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

 

Naime, 10. decembra  je  datum kada je 1961. godine u Stockholmu dodijeljena Nobelova nagrada za književnost Ivi Andriću. Prije 100 godina Ivo Andrić je objavio svoju prvu pripovijetku “Put Alije Đerzeleza”.

Knjigu je izdao ugledni izdavač Svetislav B. Cvijanović u Beogradu 1920. godine. U opsežnoj Andrićevoj bibliografiji ovo je jedinstvena knjiga i predstavlja raritet, jer je potpisana autorovim krsnim imenom Ivan.

“Pa ne znam ko mi nadjenu novo ime Ivan (?!) kad se ja i kao pisac i kao ukazno lice pišem Ivo”, pisao je Andrić u pismu Cvijanoviću.

This slideshow requires JavaScript.

Poslije 100 godina, Zavičajni muzej Travnik u Travniku 2020. godine objavljuje obljetničko izdanje pripovijetke, koje izgledom korica i nekim drugim grafičkim rješenjima oponaša prvo izdanje knjige. “Put Alije Đerzeleza” finansirala je GS-Tvornica mašina Travnik.

Na dan kada je Ivi Andriću dodijeljena Nobelova nagrada za književnost 1961. godine, 10. decembra, datum koji Zavičajni muzej Travnik svake godine obilježava prigodnim programom i događajem, 2020. godine umjesto javne promocije knjige “Put Alije Đerzeleza”, čitalačkoj publici predstavljamo vijest o njenom izlasku.

Prilog obljetnici i datumu dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću je izdavanje i promocija prigodne filatelističke koverte i poštanskog žiga, nastalih u saradnji Zavičajnog muzeja Travnik i Društva filatelista i kolekcionara Travnik.