Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 14 osoba, osumnjičenih za organizovani kriminal, a tokom pretresa u Sarajevu, Brezi i Travniku oduzet je novac, dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

 

Hapšenje je izvedeno u operativnoj akciji kodnog naziva “Profit”, koju od jutros sprovode pripadnici SIPA-e, zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima prevara u privrednom poslovanju, pranje novca, prevara i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Do sada je otkriveno i oduzeto 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 hrvatskih kuna i 13.720 dinara, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva ‘Profit’ u okviru koje je slobode lišeno 14 osoba, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo ‘Organizovani kriminal’ u vezi sa krivičnim djelom ‘Prevara u privrednom poslovanju’, ‘Pranje novca’, ‘Prevara’ i ‘Zloupotreba položaja ili ovlaštenja’.

– Još traju pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koristi 16 fizičkih lica i devet pravnih lica i dosad je otriveno i privremeno oduzeto 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 KN i 13.720 RSD te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku – navodi se.

Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 u KM valuti i iznosu od 1.884.007,40 u EUR valuti, koja su locirana na računima 19 osoba.

-Zahvaljujemo Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo za pomoć prilikom realizacije te akcije. Više informacija o rezultatima operativne akcije ‘Profit’ bit će poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti – saopćila je SIPA.