Nezavisni blok u potpunosti podržava stavove Vlade Unsko-sanskog kantona i građana Bihaća da ne dopuste ponovno uspostavljanje centra za prihvat migranata u krugu nekadašnje tvornice „BIRA“ unutar urbanog gradskog prostora. Dosadašnje manipulacije i izigrana obećanja od strane Vijeća ministara i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) daju Vladi i građanima puno pravo da odbiju njihovo nametanje rješenja na štetu Bišćana i Krajišnika.

Očito je da IOM kreira kontrolisani haos u kojem se građani Bihaća stavljaju pred svršen čin, a Vijeće ministara u tome svesrdno pomaže, pritom kažnjavajući Unsko-sanski kanton za propast SDA u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. To je bilo očigledno i kad je prilikom usvajanja državnog budžeta odbijen ranije prihvaćen amandman o 450 hiljada KM pomoći Unsko-sanskom kantonu za ublažavanje posljedica migrantske krize.

-Zakulisni dogovori na štetu Unsko-sanskog kantona i ljudi u Krajini su sad potpuno razobličeni. Odbijanje novčane pomoći iz državnog budžeta, odbijanje da se uspostavi kamp za azilante u Tuzlanskom kantonu, prevara sa najavljenim imenovanjem ministra sigurnosti iz Unsko-sanskog kantona, te sadašnje vraćanje migranata u Biru pokazuju kako su građani USK doslovno taoci Vijeća ministara i IOM-a. –  naveo je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Nezavisni blok ističe kako je na sceni nehumano poigravanje sa životima i građana USK i migranata u kojoj ni jedni ni drugi nisu krivi za igre državnih vlasti BiH i međunarodne zajednice. Zbog toga je neophodno zadržati solidarnost i humanost među ljudima, a bijes opravdano usmjeriti u stvarne krivce za sve probleme – Vijeće ministara i IOM.