Na posljednjoj održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović pokrenuo je inicijativu za uvođenje ”povratničke karte”, odnosno posebne iskaznice namijenjene povratnicima iz Federacije BiH u entitet Republika Srpska.

 

Ovaj dokument bi institucijama Federacije bio osnova za jasnije praćenje donacija, a povratnicima bi olakšao ostvarivanje njihovih prava na entitetskom, kantonalnom i općinskom nivou bez potrebe preregistracije i zamjene ličnih dokumenata.

Naime, veliki broj povratnika u RS je zbog poteškoća prilikom ostvarivanja prava na socijalnu, zdravstvenu i boračko-invalidsku zaštitu primorano da prijavljuje prebivalište u općinama u Federaciji. Zbog ovoga su uskraćeni za neka od njihovih građanskih prava u RS, uključujući i pravo glasa.

-Veza prebivališta i lične karte sa socijalnom, zdravstvenom i boračko-invalidskom zaštitom je ključ problema i izazova kod preregistracije povratnika. Uvođenje ‘povratničke karte’ bi moglo riješiti ovaj problem, tim prije što je slično rješenje ranije predlagalo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. –  rekao je Obradović.

On je u inicijativi naveo kako očekuje da Vlada FBiH podrži ovaj projekt i izdvoji sredstva za njegovu realizaciju.