Centar za edukaciju mladih uspješno je realizovao prvi modul programa osnaživanja mladih lidera, iz sedam općina Srednjobosanskog kantona, “YOUth CAN”. Učesnike programa, mlade iz Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Busovače, Viteza, Gornjeg Vakufa – Uskoplja i Donjeg Vakufa upoznali smo sa konceptom omladinskog rada i aktivizma u zajednici, te iskustvenog učenja i neformalne edukacije.

 

 

Mapirali smo mjesta na kojima se mladi okupljaju u njihovim zajednicama, te istražili koje su to potrebe, navike i probleme mladih u gradovima iz kojih učesnici dolaze.

Sami učesnici su prepoznali vrijednost ovog programa, kako za njihov lični i socijalni razvoj, tako i za njihove zajednice, jer će upravo oni, nakon uspješnog završetka programa, biti pokretači i nosioci pozitivnih promjena te kreatori zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade u svojim zajednicama.

-Sve je definitivno bilo korisno i možemo koristiti u daljnjem radu. Samopouzdanje će mi se popraviti i bit ću spremna za rad sa mladima i pokretanje vlastitih projekata. –  utisak je jedne od učesnica. Svi su se složili da će mladima u svom okruženju prenijeti sve što su naučili, kao i entuzijazam i motivaciju za pokretanje promjena.

Pored učenja, prvi modul programa bio je prilika i za međusobno upoznavanje mladih iz SBK, razmjenu iskustava, sklapanje prijateljstava i razvoj ideja.

This slideshow requires JavaScript.

Cilj programa “YOUth CAN“ je osnažiti mlade iz SBK u savjesne, odgovorne i aktivne članove zajednice, spremne doprinijeti njenom razvoju i dobrobiti svih njenih članova.

Centar za edukaciju mladih kroz ovaj program želi kreirati i bazu mladih aktivista u Srednjobosanskom kantonu, koji će, svojim proaktivnim djelovanjem konstantno unapređivati svoju zajednicu i animirati svoje sugrađane, posebno mlade da i oni budu dio pozitivnih promjena.

CEM realizuje „YOUth CAN“ program u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).