Ovogodišnja manifestacija Meokrnje 2021, kojom se odaje počast herojima iz Drugog svjetskog rata 1941-1945. i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, održaće se u nedjelju, 25. jula. Ove godine biće obilježena peta godišnjica manifestacije u ovakvom okviru i 80 godina od ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

 

Ovogodišnji pohod na Meokrnje će biti realizovan u tehničkoj organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Travnik, Udruženja demobilisanih boraca 1992-1995. Srednjobosanskog kantona i Mjesne zajednice Gluha Bukovica, a pod pokroviteljstvom Općine Travnik na čijem je čelu načelnik Kenan Dautović, kao predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

– Dosta događaja je bilo kroz historiju u općini Travnik i obilježavaju se na različite načine, a Meokrnje je zaista po svemu specifičan. Nekada smo išli tamo sa folklorom obilježavati Dan borca i Dan ustanka. Netom završeni rat ponovo će dovesti Meokrnje u fokus dešavanja i interesa javnosti. Pobjeda na Meokrnju se u različitim formatima obilježavala od 1996. Ovaj format postoji pet godina. Ostaje za oba rata zajednička ideologija protiv koje se borilo, a to je fašizam, kazao je Dautović, dodavši da je iznimno važno da Travničani njeguju antifašističku tradiciju kao zajedničku poveznicu dešavanja u oba rata.

This slideshow requires JavaScript.

Fuad Lolić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Travnika, rekao je da je velika stvar što zajedno sa kantonalnim Udruženjem demobilisanih boraca 1992-1995. i MZ Gluha Bukovica obilježavaju značajne datume iz prošlog, ali i iz 2. svjetskog rata kao što je osam decenija od ustanka naroda i narodnosti BiH.

Važno je to što udruženja antifašista i demobilisanih boraca zajedno obilježavaju značajne datume, ističe Lolić

80 godina od ustanka naroda: U nedjelju 25. jula tradicionalni pohod na Meokrnje

Amela Lolić, Nevzudin Vihrić i Zuhdija Ćosić iz OO Meokrnje 2021. rekli su da će biti organizovani besplatan prevoz za učesnike pohoda iz svih općina SBK-a u kojim se pokaže interes, ručak i svečana akademija.