“Upoznaj pravog/pravu mene” naziv je inicijative koju su pokrenule članice Tima 5 sa 4. eUPSHIFT radionice, Hana Turudić, Ajla Husić, Alisa Gazić i Ajna Mecavica. Vrijedne učenice iz OŠ Jajce Kruščica prepoznale su problem osuđivanja mladih na osnovu njihovog fizičkog izgleda i odlučile su da rade na smanjivanju posljedica ovakvog osuđivanja među svojim vršnjacima.

 

Tokom dva vikenda u 6. mjesecu, Tim 5 pripremio je niz aktivnosti koje su okupile više od 50 učesnika. Kroz dva okrugla stola, radionice, maskenbal i igrokaze, mladi iz Jajca, Divičana, Kruščice i okolnih mijesta zajedno su učili, razmjenjivali iskustva, bodrili jedni druge i time ukazali na važnost slušanja i razumijevanja drugih i drugačijih.

-Dosta učesnika je imalo hrabrosti da ispriča svoje priče, iskustva i podijeli svoja mišljenja o ovoj temi. Bilo je jako emotivno u nekim djelovima sa puno suza, ali i osmijeha na drugim dijelovima! – izjavila je Azra Keljalić, mentorica Tima 5. Azra je, tokom 4. eUPSHIFT radionice, pomagala članicama Tima da osmisle svoje rješenje, planiraju njegovu realizaciju i, konačno, provedu aktivnosti koje su zamislile.

Mladi u Jajcu poručili: “Ne osuđuj, upoznaj pravog/pravu mene!” uz podršku UPSHIFT granta od 3.000 KM

Igrokaz kojeg su osmislile članice Tima 5 sa svojim vršnjacima izveden je na velikoj sceni Doma za kulturu Jajce. Dom za kulturu Jajce nesebično je podržao inicijativu “Upoznaj pravog/pravu mene” i rad mladih djevojaka ponudivši im svoje prostorije na korištenje tokom predstave i okruglog stola. JU OŠ Jajce Kruščica, nastavnici, roditelji i treneri članica Tima 5 takođe su podržali njihove aktivnosti pomažući im prilikom pripreme događaja i vođenja programa i diskusija.

Mladi u Jajcu poručili: “Ne osuđuj, upoznaj pravog/pravu mene!” uz podršku UPSHIFT granta od 3.000 KM

Inicijativa Tima 5 u Jajcu podržana je kroz UPSHIFT program, kojeg implementira Humanitarna organizacija „Genesis Project“ u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz podršku Kraljevine Švedske. eUPSHIFT ima za cilj da pomogne mladima da svoju ideju o unapređivanju lokalne zajednice sprovedu u djelo, a više o njemu možete pročitati na zvaničnoj stranici UPSHIFT u BiH: https://upshift.ba/