Danas u je Zavičajnom muzeju Travnik svečano ozvaničena  nova akvizicija stigla iz Dubrovnika. Zvonko Rakigjija i njegova supruga Marijana darovali su Zavičajnom muzeju Travnik ličnu arhivu znamenitog travničkog hirurga primarijusa dr. Antuna Rakigjije i kolekciju kazandžijskih proizvoda i predmeta tehnike koje je Zvonkov otac ljubomorno čuvao u svojoj kući u Štikovici kod Dubrovnika.

 

Hommage plemenitom doktoru Antunu Rakigjiji koga su svi cijenili i voljeli, kako pacijenti i bolničko osoblje tako i Travničani, upotpunili su  svojim prisjećanjima ugledni travnički hirurzi primarijus dr. Branimir Markunović i primarijus dr. Mirsad Granov.

 

Prim.dr. Antun Rakigjija rođen je 21.8.1927. godine u Dubrovniku, a preminuo je  1.9.2007.godine. U dva navrata je radio u travničkoj bolnici  i dao je snažan pečat razvoju ove zdravstvene ustanove, a posebno razvoju hirurških disciplina.  Dolaskom dr. Rakigjije kao specijaliste prvi put se izvode zahvati na žuči i žučnim vodovima, operacija želuca, preloma kuka. Značajno je napomenuti da se 1966. godine uvodi zasebno dežurstva na Hirurgiji,a te  godine dr. Rakigjija odlazi u Etiopiju.

Prim. dr. Antun Rakigjija, s rada u Etiopiji u sklopu medicinsko-tehničke pomoći, vraća 1973. godine i ponovo je ponovo imenovan na mjesto šefa Hirurško-traumatološkog odjeljenja. Od toga vremena pa sve do 1978. godine Hirurška služba brzo napreduje. Investira se u kadrove što ubrzo daje dobre rezultate. Ljekari usavršavaju znanje na klinikama i u praksi uvode nove hirurške zahvate. Godine 1978. prim. dr. Rakigjija odlazi u Dubrovnik.

This slideshow requires JavaScript.