Iz štampe je izišla nova knjige naše sugrađanke Rabije Mameledžija pod nazivom „Zeleno jezero“. Knjiga je objavljena u izdanju Izdavačko – štamparske kuće PLANJAX KOMERC doo iz Tešnja. „Zeleno jezero“ je nova knjiga kratkih pripovjesti pisanih za djecu. U zbirku su uvrštene četiri bajkovite priče.

 

-Bajkopis Rabije Mameledžija je preoznatljiv, njoj svojstven, a istodobno univerzalan sa svim obilježjima bajke. – napisala je u recenziji knjige „Zeleno jezero“, Vesna Ujević.

Objavljena knjiga Rabije Mameledžija pod naslovom „Zeleno jezero“
Rabija Mameledžija

Rabija Mameledžija provela je radni vijek kao prosvjetni radnik u Travniku. Odlaskom u penziju objavila je prvi roman „Gašinci“, a nakon toga uslijedila zbirka poezije „Školska torba“. Uskoro objavljuje knjigu posvećenu najljepšoj planini „Starac Vlašić i njegova djeca“, zbirku pripovjetki „Ulica jorgovana“, roman „Vrijeme zanosa, te roman za djecu „Kad porastem bit ću ja“.

Rabija Mamaledžija autorica je i jedinstvene zbirke pripovjetki „Ko su moja djeca“  koja je objavljena u povodu međunarodnog priznanja naše autohtone pasmine psa tornjaka. Poezija za djecu „Dječaci moje ulice“ i „Dječiji svijet u stotinu slika“ čitaju se u školama srednje Bosne. Nedavno su objavljene jedinstvene pripovjetke iz vrbaske doline „Kap sunca“.

 

Prioritet su joj poezija i priče za najmlađe pa je zbirka „Zeleno jezero“ najmjenjena upravo najmlađoj čitalačkoj publici.