3. juni je datum koji ima istorijsku važnost za Travnik, jer je na današnji dan prije 559 godina grad Travnik prvi puta spomenut u istorijskim dokumentima. Tim povodom organizirana je manifestacija pod nazivom “Konzulska vremena”.

 

U srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad ambasadorima stranih zemalja u Bosni i Hercegovini , u stilu i duhu Andrićevog romana o konzulima i vezirima predstavljene su umjetničke, kulturne, istorijske i turističke znamenitosti Travnika.

U sklopu manifestacije upriličena je ceremonija otvaranja „Konzulskih vremena“, šetnja do Rodne kuće Ive Andrića, a u večernjim satima bit će upriličena projekcija francuskog filma „Damien“ u Centru za kulturu Općine Travnik.

This slideshow requires JavaScript.

 

Prvi pomen grada Travnika

U izvještaj trogirskog kneza datiranom 3. juna 1463. godine, pisanom na latinskom jeziku stoji sljedeće:

Ovim pismom potvrđujem ono što je više puta utvrđeno od strane vjesnika kojeg poslah u Bosnu zbog turske okupacije, a to je da je grad Bobovac zauzet od strane Turaka, na sličan način kao što biješe i drugi grad, Travnik.“

Izvještaj se u čuva u Arhivu grada Zadra pod nazivom „Trogirski izvještaj! To je ujedno i prvi pomen grada Travnika u historiji.

Podatak o predaji utvrđenog grada Travnika Osmanlijama potvrđuje i Sumarni popis sandžaka Bosna iz 1468/9. godine.

 

This slideshow requires JavaScript.