Shodno važećem Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćajana cestama u Bosni i Hercegovini, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa organima nadležnim za unutrašnje poslove, donio je Pravilnik o saobraćajuu zimskim uvjetima koji je objavljen u Službenom glasniku BiH, broj 83/20 a koji je stupio na snagu dana 30.12.2020.godine.

 

Jedna od bitnih izmjena Pravilnika je izmjena vremenskog perioda obaveze korištenja zimske opreme, tako je članom 3. predmetnog Pravilnika propisano sljedeće:

U periodu od 1. novembra tekuće do 1. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, vozila, izuzev vozila kategorije “L”, “T” i “C”, moraju posjedovati opremu za saobraćaj u zimskim uvjetima (u dalјnjem tekstu: zimska oprema).

Zimska oprema obuhvata:

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Također, propisano je da ovlašteno lice nadležnog organa unutrašnjih poslova će isklјučiti iz saobraćaja motorno i priklјučno vozilo na kojem se nalazi snijeg ili led koji bi mogli utjecati na kretanje vozila u saobraćaju, odnosno preglednost vozača i sigurnost drugih učesnika.

U ovom periodu policijski službenici će poduzimati pojačane preventivno-represivne mjere i radnje koje će biti usmjerene na kontrolu zimske opreme.

Osnovni cilj kontrole saobraćaja sa posebnim akcentom na posjedovanje i korištenje zimske opreme jeste smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica, koje se ogledaju u nastanku materijalne štete, povrijeđivanju lica ali i smrtnim slučajevima. Poštivanjem zakonskih propisa o zimskoj opremi vozači doprinose ličnoj sigurnosti, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju, a istovremeno izbjegavaju zakonsko sankcionisanje.

U skladu sa zakonskim ovlaštenjima, ukoliko u ovom periodu, policijski službenici prilikom kontrole saobraćaja zateknu vozilo bez zimske opreme, narediće vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, u protivnom vozilo će biti isključeno iz saobraćaja, a vozaču će biti oduzeta potvrda o registraciji vozila. Vozac odnosno vlasnik vozila isključenog iz saobraćaja odgovoran je za čuvanje vozila od krađe ili drugih nezakonitih radnji prema vozilu.

Zakonom su propisane sljedeće novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme:

– 40,00 KM za vozače motornih vozila,

– 500,00 KM za preduzeća ili druga pravna lica i

– 500,00 KM za fizička lica koje samostalno obavljaju djelatnost prijevoza.