U okviru projekta “Staza stare pruge” tokom proteklog vikenda u Vitezu  je u organizaciji REZ Agencije i Turističke zajednice SBK/KSB održana besplatna dvodnevna obuka za biciklističke vodiče.

 

Projektom “Staza stare pruge” kreira se novi proizvodi u turizmu na otvorenom, te proširuje turistička ponuda i sadržaji omogućavajući duži boravak turistima tokom ljetnih mjeseci, pri čemu je usluga profesionalnog vodiča na planiranim biciklističkim turama poželjna i korisna.

Miroslav Matošević direktor TZ SBK/KSB i projekt menadžer kazao je da je izuzetno zadovoljan odzivom polaznika i interesovanjem za cikloturizam, s obzirom da su u obuci učešće uzeli predstavnici svih biciklističkih klubova koji egzistiraju na području Srednjobosanskog kantona kao i određene zainteresirane grupe iz oblasti turizma.

Obuka za biciklističke vodiče provedena je prema standardu Biciklističkog saveza BiH, a realizovala ju je Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina bicikl”, te je podrazumijevala  osposobljenost za vođenje i organizaciju biciklističkih tura u BiH u ljetnim uslovima, sa savladavanjem blažih strmina, te jednostavnijih organizacija biciklističkih tura na pristupačnim terenima.

U Vitezu održana obuka za biciklističke vodiče

Emir Vučijak potpredsjednik Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine naglasio je da im je zadovoljstvo što prvi put imaju priliku da iskoriste svoja znanja koja su sticali decenijama, te da ih prenesu novim ciklo vodičima.

-Ovo je sjajan potez učesnika projekta a potom i biciklističkih klubova koji su delegirali svoje članove da steknu nova znanja kako bi pružili profesionalnu uslugu komercijalnog  vođenja biciklista, grupa domaćih i stranih turista. – kazao je Vučijak.

Jedan od predavača, Toni  Zorić predsjednik udruge „Hercegovina Bike“ istaknuo je da su biciklistički vodiči važni ambasadori cikloturizma BiH, te da mogu uveliko doprinijeti popularizaciji bike turizma.

U Vitezu održana obuka za biciklističke vodiče

-Zaista sam sretan što imamo nastavak „ćirine“ pruge u Bosni. Iz Mostara idemo u Bosnu i iskreno se nadam da ćemo  cijelu Bosnu i Hercegovinu uskoro povezati jednom prugom i da ćemo imati svi imati koristi ukoliko postanemo prepoznatljiva cikloturistička destinacija. – naglasio je Zorić

Obuka je uključivala trening za 24 prijavljena polaznika, a  program je obuhvatao tehnike vođenja, orijentaciju, prvu pomoć, vođenje u prirodi, vođenje grupa, te servis bicikla.

-Ovakvim obukama steći će se temeljna znanja o vođenju biciklista rekreativaca, o kvalitetnijoj prezentaciji staza i područja, te o umijeću primjerenog reagiranja na sve očekivane i neočekivane pojave pri ovom vidu rekreacije. – istaknuo je Matošević.

Adnan Gazija iz REZ Agencije kazao je da je projekat „Staza stare pruge“ trenutno u završnoj fazi i da je obuka biciklističkih vodiča veoma važan segment kompletnog projekta, s obzirom da je završena i web stranica i mobilna aplikacija, podaci i informacije o biciklističkim vodičima će također biti predstavljeni na svim Internet platformama projekta s ciljem bolje dostupnosti i prezentacije njihovih usluga.

-Naš cilj je kreirati jedinstven i cjelokupan turistički proizvod koji podrazumijeva sve ono što  bike turizam zahtijeva, te da turistima obezbijedimo sve što im je potrebno za potpuni doživljaj cikloturizma u srcu BiH, od samog pristupa informacijama i uslugama koje su prilagođene biciklistima, do informacija o smještaju, gastro ponudi, kulturno-historijskoj baštini i prirodnim ljepotama na području srednje Bosne. –  istaknuo je Gazija.

U Vitezu održana obuka za biciklističke vodiče

Projekt “Staza stare pruge”  podržan je sredstvima Europske unije (EU) i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru EU4Business projekta u BiH. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business Projekt Evropske unije podstiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekt je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija u iznosu od 15 miliona eura bespovratnih sredstava i Vlada SR Njemačke u iznosu od 1,1 milion eura. Projekt zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.