Najveća žrtva stranačkih podjela i raskusuravanja između vladajuće SDA-HDZ koalicije u Srednjobosanskom kantonu standardno je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Kontrola nad 100 miliona KM, što iznosi skoro polovicu kantonalnog budžeta, i 3.500 uposlenih u osnovnim i srednjim školama je uvijek bila izuzetno primamljiv plijen i redovno kamen spoticanja između inače složne SDA-HDZ koalicije, čija žrtva su, redovno, bila djeca, njihovi roditelji, ali i učitelji, nastavnici i profesori koji rade u 55 osnovnih i 25 srednjih škola koje se finansiraju iz budžeta, navdi se u saopćenju KO SDP BiH SBK.

 

Imajući u vidu da im obrazovanje isključivo služi za kontrolu velike glasačke mašinerije, kroz uposlene i članove njihovih porodica, mjesto gdje se lako i često bez konkursa mogu zaposliti familijarni i stranački podobni kadrovi, te jednostavno provući milioni budžetskih sredstava, uopšte ne čudi činjenica da su naša djeca po nivou obrazovanja, prema PISA testu, na posljednjem mjestu u Evropi.

Koga je briga za nastavne planove i programe koji bi trebali biti prilagođeni 21. stoljeću, opremu u školama, uslove u zgradama u kojima uče naša djeca, stručno usavršavanje nastavnog kadra – kad je jedino bitno održati ovu i ovakvu vlast bez puno truda barem još koji mandat. I onda se oni čude kako mladi odlaze, jer je, po njima, ovo raj na zemlji. Jeste, ali za njih i njihove porodice. A da im je situacija iz godine u godinu sve klimavija i nesigurnija, pokazuje ova godina koja je započela neregulisanjem prijevoza učenika u osnovnom obrazovanju.

Nakon višemjesečne trakavice, u kojoj su ispaštali roditelji i djeca, nađeno je solomonsko rješenje da direktori osnovnih škola sami ugovaraju prevoze učenika što uveliko smanjuje transparentnost i odgovorno trošenje budžetskih sredstava, te ostavlja mogućnost dogovaranja cijena prijevoza mimo tendera.

Međutim, ono što nas posebno brine, je manipulacija nastavnim osobljem od strane direktora škola kroz sklapanje ugovora o radu na 2 mjeseca, a sve uz prešutno odobravanje nadležnog Ministarstva. Iako bi se ovaj ugovor po zakonu trebao koristiti u samo rijetkim i vanrednim situacijama, u našem Kantonu postao je praksa, a isključivo stranački uhljebljenim direktorima škola data je neograničena moć da favorizuju pojedine kandidate, a druge ucjenjuju lojalnošću, kako bi osigurali još jedan mandat u narednoj izbornoj godini. Njihove funkcije više nego išta drugo ovise od stranačke poslušnosti i oni su toga u potpunosti svjesni. Zbog toga su i spremni kršiti zakone samo da bi njihovi stranački šefovi bili zadovoljni, a oni će im, zauzvrat, osigurati da ih inspekcije zaobilaze u širokom luku i možda još jedan mandat.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine u potpunosti podržava opravdane zahtjeve samostalnih sindikata u osnovnom i srednjem obrazovanju na prostoru Srednjobosanskog kantona, posebno kada je u pitanju inspekcijska kontrola rada osnovnih i srednjih škola, i zakonsko sankcionisanje odgovornih za situaciju u kojoj se trenutno nalazi obrazovni sistem Kantona.

Obrazovanje je temelj funkcionisanja i napretka svakog društva i prema njemu se moramo tako i ponašati. Obrazovanje ne smije biti žrtva opstanka SDA-HDZ koalicije na vlasti, a učitelji, nastavnici i profesori taoci stranački postavljenih direktora. Vratimo obrazovanju njegovu svrhu, a našoj djeci vjeru da mogu ostati i živjeti u Bosni i Hercegovini.

(KO SDP BiH SBK/KSB)