Na Vlašiću je danas uz prisustvo predstavnika iz javnog i privatnog sektora sa područja Srednjobosanskog kantona otvorena zimska turistička sezona, koja će, kako je rečeno, i ove godine biti prilagođena uvjetima izazvanim pandemijom Covid-19.

 

Podsjetivši da je proteklih godina, prije pojave pandemije koronavirusa, zimska sezona obilovala sportskim i zabavnim sadržajima, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević, kazao je da će i ova zima biti drukčija od dosadašnjih.

-Sudeći prema najavama vremenskih prognoza, u narednom periodu očekuje se pogodno vrijeme koje može uveliko doprinijeti uspješnosti zimske turističke sezone u Srednjoj Bosni. Iskreno se nadam se da ćemo u narednom periodu imati i povoljnu epidemiološku priliku, kako zbog samih posjetitelja tako i zbog preduzeća koja djeluju na našim planinama. – rekao  je Matošević.

Kako je istaknuo Matošević, brojne rezervacije smještajnih kapaciteta u narednom periodu, potvrđuju da vlada ogromno interesovanje za zimovanjem prvenstveno na Vlašiću ali i drugim ski centrima na području Srednje Bosne, koji će ubrzo u funkciju staviti svoja skijališta.

– Srednja Bosna je zimski turistički biser BiH sa najviše ski centara, njih čak sedam i svaki je specifičan na svoj način i svaki ima svoje goste. Vlašić je i dalje veoma popularno i zanimljivo zimsko turističko odredište,  kako domaćim , tako i stranim turistima, a s obzirom da su ski-liftovi već danas pušteni u rad, spremno isčekujemo  skijaše i snowboardere, ali i one najmlađe sankaše, kao i sve  ljubitelje zimskog ambijenta i doživljaja. –  kazao je Matošević.

Danas na Vlašiću otvorena zimska turistička sezona
Načelnik Kenan Dautović otvorio sezonu

Zimsku turističku sezonu otvorenom je proglasio načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, a posjetitelji na Vlašiću će u naredna dva dana imati priliku uživati uz zabavan dnevni program, druženje sa Djeda Mrazom i igre bez granica na snijegu, kao i  koncerte najpopularnijih regionalnih muzičkih zvijezda u okviru manifestacije “Šankanje”, koju ove godine u kontroliranim uvjetima organizira Sol Azur-Buena Vista.

Deseto jubilarno izdanje najvećeg zimskog festivala u BiH, popularno „Šankanja“ ove godine na Vlašić dovodi najpoznatije regionalne muzičke zvijezde Milicu Pavlović, Sašu Matića, Natašu Bekvalac i Amela Ćurića.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, te imajući u vidu interesovanje i dolazak brojnih gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i zemalja okruženja, naglašena je  izuzetna važnost poštivanja mjera nadležnih institucija vezanih za COVID-19, kako bi se svi ljubitelji zimskih sportova, prije svega osjećali sigurno.

Matošević je istaknuo je i da su se u okviru priprema za otvarenje zimske turističke sezone poduzimale sve potrebne mjere u koordinaciji sa nadležnim institucijama, kako bi sama manifestacija bila sigurna za posjetitelje, posebno kada je u pitanju provedba mjera protiv COVID-19 i opća sigurnost posjetitelja.

Matošević je na kraju svim turističkim dionicima poželio uspješnu i sgurnu zimsku turističku sezonu, istaknuvši kako je saradnja privatnog i javnog sektora put ka osnaživanju ukupnog turističkog brenda BiH.