Zbog ranijih izjava o genocidu u Srebrenici, zbog medijskih natpisa, ratnohuščačke retorike i zbog sigurnosnih prijetnji – sve su to razlozi koji su javnosti izneseni kao razlog otkazivanja posjete hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića srednjoj Bosni.

 

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH nemaju saznanja o sigurnosnim prijetnjama, iz obavještajnih izvora u Hrvatskoj upozorenja na mješovita i isključivo bošnjačka naselja u ovom regionu.

Sigurnosna situacija na području Srednjobosanskog kantona po svim sigurnosnim parametrima je zadovoljavajuća, potvrdio je to  Hasan Hodžić, glasnogovornik MUP-a SBK osvrćući se na otkazivanje posjete u Bosnu i Hercegovinu Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske koji je trebao boraviti u Travniku i Novoj Biloj.

Kako je kazao Hodžić, u poređenju sa sigurnosnom situacijom u periodu od nekoliko godina, uočeno je da se ona konstantno poboljšava na području SBK.

-MUP SBK je blagovremeno poduzeo sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju osiguranja kretanja i boravka predsjednika Hrvatske na našem području. To, između ostalog, podrazumijeva sačinjavanje potrebnih planova osiguranja kao i formiranje rukovodnog štaba koji bi rukovodio svim aktivnostima koje su predviđene navedenim planovima. Kako bi navedeno osiguranje proteklo uredno planiran je angažman više timova temeljne i kriminalističke policije, kao i pripadnika jedinice za javni red i mir i jedinice za specijalističku podršku MUP-a SBK. –  poručio je Hodžić.

Sigurnosna prijetnja ili spin: Zašto je Milanović otkazao posjetu BiH?

Podsjetimo, Milanović je trebao danas posjetiti BiH, tačnije Travnik i Novu Bilu kako bi tu, između ostalog, učestvovao u obilježavanju 28. godišnjice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, međutim, iz njegovog kabineta su saopćili da je dolazak otkazan iz sigurnosnih razloga ne navodeći detaljni razloge.

(N1)