Centralna manifestacija obilježavanja 29. godišnjice 306./706. brigade Armije RBiH održat će se u srijedu, 22. decembra 2021. godine u Han Biloj, mjestu nadomak Travnika. 

Predsjednik Organizacijskog odbora, jedan od nekadašnjih komandanata Brigade Fahir Čamdžić naglasio je da je Brigada, pored odbrambeno-oslobodilačkih zadataka na području travničke regije, imala učešće i na brojnim drugim ratištima šriom BiH.

Uz svečanu akademiju i bogat kulturno-zabavni program, manifestacijom koja se održava u organizaciji demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godine, nastoji se ukazati na ogroman značaj Brigade u oslobađanju okupirane teritorije.

Odavanje počasti svima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH započelo je nekoliko dana ranije, nizom vjerskih i spotskih sadržaja kao i posjetom mezarjima.

Također, Čamdžić je istaknuo da je kroz Brigadu prošlo 3.200 boraca, a da je za temelje slobode, živote dalo 136 boraca, dok je njih 450 ranjeno, te da je iz svog sastava iznjedrila 11 „Zlatnih ljiljana“ i jednog dobtinika ratnog priznanja „Srebrni štit“.

-„Branioci BiH su prije svega časni i hrabri ljudi koji su branili državu, narod i institucije Bosne i Hercegovine, a kroz podršku značajnim datumima želimo dati doprinos u očuvanju istine o odbrani BiH, te je prenijeti na mlađe naraštaje sa samo jednom porukom, a to je da se nikada i nikome više ne dogodi rat, genocid i stradanje nevinih građana“, rekao je Čamdžić.

Manifestacija se realizira uz podršku Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK), Općine Travnik i Medžlisa Islamske zajednice Travnik, a svečana akademija povodom obilježavanja 29. godišnjice 306./706. brdske brigade Armije RBiH biće održana u  velikoj sali OŠ „Han Bila“ sa početkom u 18:30 sati.