Manifestacija “Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu”, na kojoj se proglašavaju najuspješniji sportisti i sportske ekipe Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, ove godine biti će održana  u Bugojnu, 25. februara 2022. godine s početkom u 18:00 sati u Svadbenom salonu „Olimpik“.

 

Domaćin manifestacije “Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu” je Općina Bugojno na čelu sa načelnikom Hasanom Ajkunićem i Sportskim savezom općine Bugojno koji daju maksimalan doprinos u organizaciji ove manifestacije koja je jedan od najznačajnijih sportsko-kulturnih događaja na području Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna. Shodno tome za predsjednika Žirija/Ocjenjivačkog suda “Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu” Sportski savez općine Bugojno predložio je Vlatka Glavaša, nekadašnjeg kapitena nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, dobitnika zlatne plakete Sportskog saveza SBK/KSB, sportistu koji je svoju uspješnu karijeru gradio igrajući u inostranim i domaćim nogometnim klubovima. Također, i drugi  članovi Žirija/Ocjenjivačkog suda “Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu” dali su svoj doprinos u razvoju sporta u Bosni i Hercegovini, posebno na našem Kantonu, i ostavili neizbrisiv trag u granama sporta iz kojih dolaze.

Predsjednik Sportskog saveza SBK/KSB,  Mirsad Ibrišimbegović najavio je da će manifestacija “Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu” biti jedna od najbolje organizovanih do sada. Naš Kanton ima državne, balkanske, evropske prvake i mnogobrojne talente koji naporno rade sa svojim trenerima tokom cijele godine uz mukotrpan rad sportskih radnika koji stvaraju uslove za odvijanje trenažnih procesa i takmičenja.

Savjetnik ministra obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB, Bojana Domića, Ivan Sajević, naglasio je kako će manifestacija “Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu” biti vrhunac godine u oblasti sporta za takmičare, trenere i sportske radnike. Ivan Sajević je istakao da planirana sredstva za sport Budžetom SBK/KSB  za ovu godinu iznose  1,1 milion KM što je nakon dužeg vremena u zakonskim okvirima jer Zakonom o sportu SBK/KSB definisano je da se za sport izdvaja 0,5% od ukupno planiranih sredstava Budžeta SBK/KSB.

Organizaciju ovogodišnje manifestacije “Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu” podržala je potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović ističući svoje zadovoljtsvo u radu i organizaciji ove značajne manifestacije, a svojim prisustvom potvrdila da daje nesebičnu podršku sportistima i sportskim ekipama.

Pred članovima Žirija/Ocjenjivačkog suda “Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu” bio je izuzetno težak zadatak jer u uslovima pandemije izazvanom virusom Covid 19 otežan je rad sportskih klubova i sportista i svaki rezultat postignut u 2021. godinu zaslužuje pažnju i da bude nagrađen.

Manifestacija „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu” ima za cilj da promoviše značaj sporta u životu mladih i pozitivne vrijednosti sportista koji su spremni na velika odricanja kako bi postigli zapažene rezultate i tako predstavili svoju zemlju na najbolji mogući način.

Osim izbora najboljeg sportiste i sportistkinje godine, na manifestaciji “Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu” bit će izabrani najbolji sportista i najbolja sportistkinja iz ekipnih sportova, najuspješniji trener, najuspješnije sportske ekipe, te najbolji mladi sportisti i sportistkinje kao i ekipe u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji.

Sportski savez SBK/KSB i ove godine podijelit će nagrade za životno djelo, zlatne, srebrene i bronzane plakete kao i povelje i diplome za postignute rezultate u 2021. godini pojedincima i sportskim klubovima.

 Najbolji sportisti Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna izabrani su u skladu s Pravilima za izbor sportiste i sportske ekipe SBK/KSB.

 Manifestacija “Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu” bit će održana 25. marta 2022. godine s početkom u 18,00 sati u Svadbenom salonu „Olimpik“ uz bogat kulturno-umjetnički program i poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka Kriznog štaba FBiH.

Generalni sponzor manifestacije je preduzeće „Swis Gastro“ Bugojno, platinasti sponzor je No 1 Travnik, brend koji osvaja,  zlatni sponzori su Općina Bugojno i Vlašić Gradnja, Travnik, srebrni sponzor je Flash team Gornji Vakuf/Uskoplje, dok su bronzani sponzori KSC „Bugojno„ , Bugojno;  Dom projekt, Travnik i zamjenica presjedavajućeg Skupštine SBK/KSB Ljubinka Atanasijević.