Član Karate kluba „Master“ Bugojno, Mario Krieziu i članica Hrvatskog taekwondo kluba „Hvojnica“ iz Fojnice, Marija Štetić, najuspješniji su sportisti Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna za 2021. godinu.

 

Svečana manifestacija „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu“ održana je u Svadbenom salonu „Olimpik“ u Bugojnu u organizaciji Sportskog saveza Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB. Domaćin manifestacije “Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu” bila je Općina Bugojno na čelu sa načelnikom Hasanom Ajkunićem i Sportskim savezom općine Bugojno koji su dali maksimalan doprinos u organizaciji ove manifestacije koja je jedan od najznačajnijih sportsko-kulturnih događaja na području Kantona.

Na početku manifestacije prisutnim se obratio Mirsad Ibrišimbegović,  predsjednik Sportskog saveza SBK/KSB, zatim Vlatko Glavaš, predsjednik Ocjenjivačkog suda/Žirija “Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu”, Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno i na kraju Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.

Najuspješniji sportista iz ekipnih sportova u 2021. godini je Dino Akić, člank KK „Promo“ Donji Vakuf, dok je najuspješnija sportašica iz ekipnih sportova Ana Bojanić iz ŽNK „Iskra“ Bugojno. Najbolja ekipa u muškoj konkurenciji u 2021. godini Košarkaški klub „Promo“ Donji Vakuf, a najbolja ekipa u ženskoj konkurenciji je ŽNK “Iskra” iz Bugojna.

Mario Krieziu i Marija Štetić najbolji sportisti SBK u protekloj godini (FOTO)

Najuspješniji trener u protekloj godini je Ivan Krajina iz Hrvatskog taekwando kluba „Hvojnica“ Fojnica, a najuspješniji trener iz ekipnih sportova je Elma Basara, trenerica ŽNK “Iskra” Bugojno. Nagrada publike po izboru čitalaca portala travnički-info pripala je Bakir Grabusu, članu Karate kluba „Travnik GS-TMT“.

Najuspješniji sportaš u kategoriji s tjelesnim oštećenjem je Dženan Mahmutbegović, KSO “Iskra”, Bugojno, a titula najbolje ekipe s tjelesnim oštećenjem pripala je Klubu sjedeće odbojke “Iskra“ Bugojno. Najbolji junior je Muhamed Cetin, član Kick boxing kluba “Izazov” Bugojno, dok je najuspješnija juniorka Lorena Đepić iz Hrvatskog taekwando kluba „Hvojnica“ Fojnica.

Najuspješniji junior iz ekipnih sportova je Petar Šarić, član NK “Jajce”, dok je najuspješnija juniorka iz ekipnih sportova Petra Garić iz Odbojkaškog kluba “Vitez”.

Najuspješnija juniorska ekipa u muškoj konkurenciji je Sportsko streljački klub “Bratstvo”, Novi Travnik, a u ženskoj konkurenciji također juniorska ekipa Sportsko streljačkog kluba “Bratstvo”, Novi Travnik.

U kategoriji najbolji kadet proglašen je Ismail Zolota, član Karate kluba “Vezir” Travnik, a najbolja kadetkinja je Karla Kustura, BK “X Factor”. Najuspješniji kadet iz ekipnih sportova je Faris Đelibašić, član NK “Travnik”, dok je najuspješnija kadetkinja iz ekipnih sportova      Marta Žulj, članica ŽNK “Iskra” Bugojno. Najbolja kadetska ekipa u muškoj konkurenciji je Atletski klub “Vodopad” Jajce, dok je u ženskoj konkurenciji ŽNK “Iskra” Bugojno.

Sportski savez SBK/KSB  ove godine dodijelio je tri zlatne plakete i to posthumno Seminu Tarakčiji, dugogodišnjem članu FK „Rudar“ Han Bila i Senadu Agačeviću, jednom od osnivača judo kluba „Travnik“ kao i MRK „Iskra“ Bugojno za 50 godina postojanja i rada kluba. Srebrna plaketa za doprinos u oblasti sporta uručena je Murisu Jašareviću i RTV Bugojno za 25 godina kontinuiranog emitovanja sportske emisije „Potez“. Bronzane plakete uručene su Josipu Kolendi i Sportskom savezu općine Donji Vakuf za 20 godina kontinuiranog rada i postojanja.

Nagrade za životno djelo za organizacijski i sistematski doprinos u oblasti sporta Sportski savez SBK/KSB dodijelio je Dragi Marjanoviću i posthumno Muharemu Kuriću- Moši.            Za sportskog novinara godine proglašen je Husein Šljivo, a sportski radnik godine je        Asim Hodžić. Zahvalnica Sportskog saveza SBK/KSB dodijeljena je Općini Bugojno, domaćinu „Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu“.

Posebna priznanja za doprinos razvoja sporta na SBK/KSB uručena su posthumno            Sučić Mojislavu i Šantić Daliboru, Mahiru Zuki i Senadu Ibrišimbegoviću za razvoj sporta i afirmaciju Bosne i Hercegovine, , Karate klubu „Travnik GS-TMT“, za postignute rezultate na takmičenjima u protekloj godini, ŽRK „Sloga 2013“ Gornji Vakuf- Uskoplje za osvajanje prvog mjesta na Državnom kadetskom prvenstvu BiH i Jezdimiru Miljenoviću za doprinos razvoju sporta na području SBK/KSB.

Manifestacija „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2021. godinu“ održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB. Generalni sponzor manifestacije bilo je preduzeće „Swis Gastro“ Bugojno, platinasti sponzor je No 1 Travnik, brend koji osvaja,  zlatni sponzori su Općina Bugojno i Vlašić Gradnja, Travnik, srebrni sponzor je Flash team Gornji Vakuf/Uskoplje, dok su bronzani sponzori KSC „Bugojno„ , Bugojno;  Dom projekt, Travnik i zamjenica presjedavajućeg Skupštine SBK/KSB Ljubinka Atanasijević.