Peti međunarodni naučno-stručni simpozij iz oblasti tekstilnih tehnologija i modnog dizajna „Timod 2022“ održat će se 25.03. 2022. godine u Travniku u okviru programa manifestacije Dan općine Travnik.

 

„Timod 2022“ se održava u organizaciji Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku, a kako je istaknula predsjednica Organizacionog odbora simpozija,  prof. dr. Amra Tuzović, predstavljat će mjesto na kojem će se okupiti eminentni naučnici, istraživači i stručnjaci iz oblasti tekstilnih tehnologija i modnog dizajna.

-Timod je jedinstvena  prilika za razmjenu međunarodnih iskustava, a cilj jeste napraviti spoj teorijskih i praktičnih znanja, što je moguće jedino povećavanjem dodatne vrijednosti¸ odnosno usavršavanjem kroz stručni certificirani seminar i ostale planirane sadržaje. – kazala je Tuzović.

„Timod 2022“ se održava u okviru manifestacije Dan općine Travnik

Na današnjoj press konferenciji predstavljen je raznovrsan i sadržajan program ovogodišnjeg simpozija, a  predsjednik Naučnog odbora „Timod 2022“ , doc. dr. Samir Pačavar je kazao da se ove godine očekuje najveći broj učesnika do sada, te da će ovogodišnji Timod  ponuditi odgovre u kojem pravcu, tekstilna industrija treba da ide.

– Fakultet za tehničke studije je prepoznao nove trendove u industriji tekstila, kao i da svi poslovi sa Istoka dolaze u Evropu gdje bi trebalo da se obavljaju najsloženiji procesi kad je riječ o izradi odjevnih predmeta, a da bi se to obavilo potrebni su nam stručni kadrovi,  a  mi smo tu da pomognemo u razvoju i obrazovanju takvih kadrova.  – kazao je Pačavar.

Timod će ove godine između ostaloga ponuditi stručno predavanje, certificirani seminar, takmičenje učenika osnovnih škola, te modnu reviju.

„Timod 2022“ se održava u okviru manifestacije Dan općine Travnik

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Travnik, dr. sc. Kenan Dautović koji je naglasio sam značaj Timoda kako za Travnik, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu s obzirom da ima međunarodni karakter.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što će se Timod održati u okviru programa manifestacije Dan općine Travnik koja već odavno prelazi granice lokalnih okvira. Želja mi je da kreiramo što je moguće više brendova koji će privlačiti goste, kupce i turiste, a ovo  je jedan jako dobar vid pomoći i podrške lokalnoj zajednici. –  rekao  je načelnik Dautović.

Istaknuo je da Općina Travnik podržava dobre i pozitivne priče, te da nema uspjeha bez uvezivanja biznisa, nauke i vlasti, kao i to da Općina ima ulogu da stvori prostor i ambijent za ovakve događaje.