U okviru obilježavanja manifestacije Dan općine Travnik sinoć je održana promocija knjige kreativne i uspješne književnice Božene Volić, pod nazivom “Travnička trilogija” .

 

– Izuzetno sam sretna što Travničku trilogiju promoviram za Dan općine Travnik i na 120. obljetnicu Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, kao mog nakladnika, koje je uvijek stajalo uz mene. – kazala je Volić.

Kako ističe autorica, pripovjetke, poezija i dramska kazivanja u Travničkoj trilogiji su putovanje kroz vrijeme njenog života.

– Zajednička poveznica su im da su vezani uz Travnik, grad koji mi je bio i ostao vječna inspiracija. – istaknula je Volić.

This slideshow requires JavaScript.

Knjiga se sastoji iz tri dijela. Prvi dio pod naslovom „KRONIKA“ sadrži pripovjetke koje su velikim dijelom nastale na istinitim događajima, te su u njima prezentirani događaji i sudbine Travničana.

Drugi dio pod naslovom „VRELO“ objedinjuje poeziju, te je kroz stihove književnica Volić nastojala iskazatu emocije i promišljanja u potrazi za smislom svega što je okružuje i što proživljava.

Treći dio sadrži tri dramska teksta, i to: „Ljubav pobjeđuje“, „Predrasude“, nastali tragom istinitih događaja, te „Mravac“ tematikom vezan uz srednji vijek i Kraljevinu Bosnu.

Recenzenti knjige profesorica bosanskog jezika Alma Bećiragić – Hujdur, profesor hrvatskog jezika i novinar Ivan Volić, te diplomirana knjižničarka Marija Marić, večeras su prezentirali knjigu koja je, kako naglašavaju na svakog od njih ostavila poseban, ali veoma jak dojam.

– I na kraju šta još da kažem nego, ima nešto posebno u tom našem Travniku. – dodala je Volić, te se zahvalila svima koji su podržali i svojim prisustvom uljepšali ovaj događaj.

 

foto – tekst

Edina Konjalić