U krugu kompanije Arcelor Mittal Zenica danas je upriličeno svečano otvorenje novoizgrađene Toplane Zenica. Svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici vlasti kao i predstavnici partnerskih kompanija u Toplani Zenica.

-Grad sam zatekao bez ijednog projekta kako riješiti ovaj dugogodišnji problem. Zahvaljujući Arcelor Mittalu i finskim partnerima, ali I EBRD-u koji nam je odobrio kredit Zenica sada ima ekološko grijanje i riješen je višedecenijski problem daljinskog zagrijavanja na području grada. Jako bitno je pomenuti da, iako su ove godine energenti skuplji pa čak i za sto posto, te da će i narednih godina cijene rasti građani Zenice nemaju razloga za brigu. Imat ćete istu cijenu toplotne energije I to je velika uštteda za građane. – kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

This slideshow requires JavaScript.

-Dobili smo najmodernije energetsko postrojenje u Bosni i Hercegovini. Više je prednosti ove Toplane, ali oni najvažniji su siguran i stabilan izvor za zagrijavanje a nikako ne smijemo zanemariti ni onaj ekološki aspekt jer imamo mnogo manju zagađenost. – kazao je Emir Krgo, generalni direktor Toplane Zenica.

Federalni premijer Fadil Novalić je u svom obraćanju istakao da su u Vladi prepoznali značaj projekta i podržali ga kao suvlasnici u kompaniji “ArcelorMittal” Zenica.

-Zadovoljstvo mi je što prisustvujem svečanom puštanju Toplane Zenica koja će biti od velikog značaja za građane, ali i privredne subjekte grada Zenica. Vjerujem da će novi sistem zagrijavanja ubuduće svim korisnicima, dakle svim Zeničankama i Zeničanima i svim pravnim subjektima, omogućiti toplije stanove, čišći zrak te sigurnije snabdijevanje industrije – kazao je Novalić.

Najveći značaj je, podvukao je Novalić, što se više neće spaljivati 150.000 tona uglja na godišnjem nivou

Ukupna vrijednost projekta izgradnje nove Toplane je oko 53 miliona eura, od toga 41 milion eura su kreditna sredstva obezbijeđena od EBRD-a, a kredit je osiguran garancijom koju obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa.