Pored planinarskog pohoda u sklopu manifestacije “Meokrnje 2022”, ove godine bit će organizovan i Okrugli sto “Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma”. Okrugli sto će se održati 22. jula u JU Centar za kulturu Općine Travnik, sa početkom u 15 sati.

 

Akademik Mirko Pejanović je jedan od učesnika Okruglog stola, a govorit će na temu “Značaj platforme o radu Predsjedništva RBIH za odbrambeno-oslobodilački rat 1992-1995.

Za vrijeme rata u Bosni i Hrecegovino bio je član Predsjedništva RBiH, a trenutno je član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Kroz svoje knjige i javne tribine, na kojima učestvuje, akademik Pejanović, radovno ukazuje na značaj istrajavanja na antifašističkim vrijednostima. Naglašava da je antifašizam civilizacijsko dostignuće, te da je osnova za okupljanje svih ljudi. Također, često govori i o BiH, te odlukama i događajima koji su važni za samo postojanje Bosne i Hercegovine.

-Bosna i Hercegovina je nastala na anfašističkoj borbi. Postoji kontunitet u izgradnji državnosti BiH, ona u 40 godina socijalističkog perioda postiže visok stepen razvoja-milion zaposlenih, hiljadu novih škola, tri nova univerziteta, itd. Slijedi uspješan prelazak na višepartijski sistem, referendum koji oblikuje volju građana, međunarodno priznanje, rušenje, pa i odbrana devedesetih godina proteklog stoljeća. –  riječi su Akademika na jednoj od tribina.

 

Akademik Mirko Pejanović učesnik Okruglog stola „Meokrnje - simbol borbe protiv fašizma“