Osmočlani sastav muzičara iz Švicarske, Bosne i Hercegovine, Alžira, i Mađarske članovi benda Šuma čovjek, sinoć oduševili publiku u Travniku.

Nakon Sanskog Mosta i Mostara, švicarski bend je u okviru svoje bh. turneje, svoje umjetničko stvaralaštvo predstavio i u Travniku, čime je započela prva kulturno-zabavna i privredna manifestacija Dani dijaspore, koja se održava pod okriljem manifestacije Travničke večeri.

Za četiri singla sa albuma No man's land i Fata morgana snimili su video spotove u Srednjoj Bosni, a sinoć su prvi put nastupili u domovini vokaliste i muzičara Ivice Petrušića, univerzitetskog docenta u Luzernu, koji je porijeklom iz Guče Gore kod Travnika, istaknuli su organizatori.

Video prilog sa nastupa pogledajte na ovom linku:

https://fb.watch/eDg1IJvziZ/

Svojom diskografskom produkcijom, nastupima na najvećim festivalima, gostovanjima u televizijskim i radijskim programima, bend Šuma čovjek etablirao se kao jedan od najuspješnijih savremenih pop sastava u Švicarskoj. U znatiželjnom miješanju kulturnih uticaja, sviraju u ritmičnom mediteranskom pop zvuku i melanholičnim baladamamotive polke, sevdalinke, brass, world i jazz muzike.

Švicarski muzičari, migrantskog porijekla pjevaju na francuskom, arapskom i B/H/S jeziku, a kako je Ivica istaknuo, sinoć je imao ogroman izazov i tremu, jer je prvi put nastupao pred svojom publikom.

Najlakše je graditi karijeru negdje vani, ali pred svojima pjevati i svirati je uvijek najteže i sinoć sam bio posebno nervozan, ali Travničani su pokazali i dokazali da cijene naš rad, te se iskreno nadam da ovo neće biti tek prvi i jedini koncert u mome Travniku. –  kazao je Petrušić.

Švicarski bend Šuma Čovjek oduševio publiku u Travniku

Dodao je da ponekad u bendu imaju i oko 16 članova, a da su rezultat pjesme na šest različitih jezika, te da jednostavno pjevaju i sviraju ono što im leži na srcu.

Bend je neobičan naziv dobio prema doslovnom prevodu naziva jedne ulice u Zürichu, uoči našeg prvog javnog nastupa, kada smo trebali izaći na scenu a nismo imali ime za bend, a maskota benda nosi korijenje na glavi, čime poručujemo da uvijek sasobom nosimo svoje porijeklo. – kazao je Petrušić na kraju.

Nastup u Sarajevu

Nakon održanih koncerata u Sanskom Mostu, Mostaru i Travniku, BH turneja švicarskog benda Šuma Čovjek nastavlja se 1. augusta u Sarajevu.

Bend će nastupiti u povodu nacionalnog praznika Švicarske u Zemaljskom muzeju BiH, uz podršku Švicarske ambasade u Sarajevu, a nakon toga bend Šuma Čovjek održaće dodatni koncert u 21:00 sat sviraće u YU Cafe na Ilidži, Mala Aleja 28.

Ulaz na koncert je besplatan.