Kulturna manifestacija sa internacionalnim prefiksom koja već godinama bilježi značajan utjecaj na kulturu i sadržaje Travnika. Ove godine „16. Travničke večeri“ su u 15 dana, ponudile 46 programskih sadržaja za različite skupine posjetitelja. Od najmlađih do najstarijih, svako je imao priliku da izabere dijelove kulturno-umjetničkog i sportskog sadržaja. Ovogodišnje „Travničke večeri“ u organizaciji JU Centar za kulturu općine Travnik urađene su u koprodukciji sa „Travnik Summer Fest“  i „Dani dijaspore“.

 

Početak manifestacije bio je usmjeren na koncerte, regionalne zvijezde. Iz dana u dan mogli su se birati različiti sadržaji koji su uključivali: književne večeri, pozorišne predstave, koncerte klasične muzike, umjetničke radionice za djecu, ulične performanse, koncerte horova, bendova i DJ-a na otvorenom, sportske događaje, smotre folklora, tradicionalnih igara, defile, likovne kolonije, izložbe slika i fotografija, sajmove, promocije knjiga i umjetnika, bazare i privredne susrete. Na različitim lokacijama, od Centra (velike sale i Kamerne scene), Gradske biblioteke, Centralnog trga, tvrđave, pa sve do same ulice Bosanske, programi su se svakodnevno nizali i potvrdili svrhu, a to je ponuditi Travniku u ljetnim danima kvalitetan, raznolik i bogat kulturni sadržaj koji će privući, zadržati i oplemeniti publiku, turiste i pomoći im da se zabave u ljetnim noćima. Tradicionalno, kraj manifestacije završen je smotrom folklora.

Broj od skoro 500 umjetnika, učesnika direktno uključenih u ovogodišnje „Travničke večeri“ dovoljno govori o involviranosti ljudskog potencijala i značaja za kulturu koji ova manifestacija ima.

Kada je riječ publici, koja je uključivala građane Travnika, posjetitelje iz drugih gradova BiH, kao i dijasporu i turiste, procjenjuje se da je manifestacija uspjela da privuče i do 15 hiljada posjetitelja.

Također, manifestacija je medijski dobro popraćena i sve u svemu uspješno odgovorila svom zadatku, pogotovo nakon pandemije. Opet je pozicionirala Travnik u centar zbivanja. Uz slogan „Ljeto u Travniku ima ime- Travničke večeri“ uspješno je okončana još jedna kulturno-sportska ljetna priča.

Organizatori, JU Centar za kulturu općine Travnik se posebno zahvaljuje “Travnik summer Fest“ i „Dani dijaspore“, ali i onim učesnicima koji čine srž i srce manifestacije i svojim konstantnim doprinosom čine naš grad- gradom kulture, a oni su: JU Gradska biblioteka Travnik, Pozorište Travnik, Mirsad Mujanović, Mješoviti hor „Fadil Dogdibegović Dikan“ Kakanj, Ženski hor Centra „Travničanke“ , DJ ATG, Biciklistički klub Travnik, KUD Karaula, Rabija Maleledžija, Božana Volić, Amel Gorinjac, Melisa Šćetić, bend „Hey Joe“, škola slikanja „Nek Art“, škola nogometa „AiK“, Marija Maslo, Armin Smriko, Benjamin Ribić, Senka Slipac, KUD „Borac“- Travnik, te svim posjetiocima Travničkih večeri.

“Nakon „Travničkih večeri“ i ljetnjeg sadržaja kulturnih programa u sklopu 25 godina Centra, najavljujemo bogat program za jesen i zimu: „Svečana dodjela nagrada Centra“, „Mono Fest“- festival prvog lica, Acoustic Fest Travnik-muzički festival, „Ogledalo svijeta u očima djeteta“- pozorišni-art festival za djecu, „Andrićevi dani“, „Ilhamijini dani“, „Jutro u pozorištu“ – vikend dramski sadržaji za djecu, Edu.Kul.Centar- kreativno-edukativni sadržaji u Centru, te „Veseli snježni Travnik“- novogodišnji festival za djecu.”- porucili su iz Centra za kulturu opcine Travnik.

Kultura je cool!

Vaš Centar za kulturu općine Travnik!

„16. Travničke večeri“ privukle najviše učesnika do sada!