Navijačka skupina „Gerila“ priredila je sinoć spektakularan vatromet  u povodu proslave stogodišnjice Nogometnog kluba „Travnik“.Travničani i posjetioci „vezirskog grada“ sinoć su mogli uživati u veličanstvenom prizoru.

 

Stogodišnjicu postojanja na nogometnoj mapi Evrope, Travničani su proteklih dana obilježili nizom događaja. Najprije je odigrana prijateljska utakmica sa FK „Sarajevo“, a nakon toga odigran je i turnir u malom nogometu „Travnički 3 x 3“., da bi sinoć članovi „Gerile“ priredili spektakularan vatromet.

Nogometni klub „Travnik“  se takmiči u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine, a dugi niz godina bio je član Premijer lige BiH.

Spektakularan vatromet za 100 godina NK Travnik

Klub je osnovan 1922. godine. U Travniku se počeo igrati nogomet prije Prvog svjetskog rata, kada su postojala dva nogometna tima: čaršijski i gimnazijski. 1920. godine osnovan je nogometni klub Bojna, ali se nije mogao registrovati iz razloga nepostojanja nogometnog saveza. Klub je nastao spajanjem čaršijskog i gimnazijskog tima.  Nešto kasnije osnovani su i novi klubovi.

Augusta 1945. osnovan je nogometni klub “Bratstvo” čiji je prvi predsjednik bio Salih Simičić, a u upravi kluba bili su angažovani i mnogi prijeratni entuzijasti poput Mehmeda Terzića, Ive Beljana, Sabahudina Teskeredžića, Josipa Zeca, Slavka Kaurina, Rizaha Krehića i Saliha Bećiragića. Najveći uspjeh Bratstva je bio plasman u drugu ligu Zapad 1966. godine.

Kasnije će biti osnovan RFK „Borac“ Travnik. U Travniku su svoju karijeru započeli i mnogi poznati nogometaši kao što su Miroslav Ćiro Blažević, Alojz Renić, Ranko Planinčić, Enver Hadžiabdić, Ezher Hadžiabdić, Milorad Lazović i Bećir Caco.

Spektakularan vatromet za 100 godina NK Travnik
Spektakularan vatromet u povodu velikog jubileja

Klub kasnije mjenja ime u NK Travnik. Najveći uspjeh NK Travnik je peto mjesto u Premijer ligi BiH ostvaren u sezoni 2004./05. što je značilo plasman u Intertoto kup. Ipak, Travnik nije dobio licencu za odigravanje međunarodnih utakmica, te do prvog europskog nastupa nije došlo.

Travnik je u sezonama 2002./03. i 2006./07. osvajao Prvu ligu FBiH. Od sezone 2007./08. do 2015./16. Takmičili  su se u najvišem rangu. U sezoni 2015./16. zauzeli su 13. mjesto i ispali iz Premijer lige. U sezoni 2017./18. ispadaju i iz Prve lige FBiH. U sezoni 2018./19. osvajaju Drugu ligu FBiH Zapad i ostvaruju plasman u Prvu ligu. Trenutno se ntakmiče u Prvoj ligi FBiH.