U okviru velikog projekta kulturne saradnje između Travnika i Leipziga, kreće turneja plesača PS “Maya”- Educational Center – Travnik i Kreativnog centra “Grunau” – Leipzig.

 

Radi se o projektu “Baltičko more 2022.”, i plesnom show “Avatar 2022.” prema istoimenom filmu, koji će se izvoditi na tri otvorena stage-a, na Blatičkom moru, (predio između Njemačke i Poljske.) Od 2018., godine kreirana je ova ideja, protkana dugogodišnjim, kontinuiranim radom dva studija.

Pored mnoštvo izazova koji su ih od početka pratili (corona, rat u Ukrajini, inflacija, financijska nestabilnost), timovi dvije zemlje su ipak uspjeli prevazići sve poteškoće. Uz pomoć Grada Leipziga, Društva Leipzig Travnik, Općine Travnik, sponzora, djevojke će predstavljati BiH i Travnik u periodu od 19.8.-28.8.2022. godine.

Da podsjetimo, ova dva tima su donijela svjetsku pobjedu 2009. godine u kategoriji modernih plesova i plesnog teatra. Već 15 godina su zajedno na sceni. Izdali su i zajedničke knjige o svom radu, te pomogli generacijama i generacijama mladih u njihovom odrastanju. Slijedeće 2023., godine Kreativni Centar “Grunau” slavi 30 godina postojanja, dok PS “Maya” 25.

 

PS “Maya” - Educational Center na turneji "Baltičko more 2022"

Na pitanje šta će se dalje dešavati sa organizacijom PS “Maya”, jer je bilo špekulacija o zatvaranju, te kakav je značaj ovog projekta, generalna menadžerica dr.sci. Maja Đurić nam je odgovorila “da je “PS “Maya” je svojevrsni, tzv. “zaštitni” brend djevojčica i djevojaka, kako Travnika, tako i SBK.

-Mnogo je godina ulaganja, truda i odricanja, prelijepih i kvalitetnih benefita, te bi bilo šteta u potpunosti ugasiti organizaciju. Svi sa vremenom dođemo u određene životne raskrsnice, postavljanje prioriteta. Moj redovni posao i akademsko opredjeljenje sada od mene zaista zahtijevaju dodatnu energiju i vrijeme. Iskreno, nakon teške bolesti moje zdravlje i moj sin su na prvom mjestu. No, nakon određenih izazova sagledala sam izlazne strategije. Ne, neće se ugasiti. Smanjit ćemo kvantitet, podići kvalitet, napraviti odnos vremena i produktivnosti. Nastojat ću i dalje da usmjerim dodatnu energiju i ljubav u ovo pomažući djeci i mladima. Integrisat ćemo procese, saradnje. 25 godina nas čeka! Bože zdravlja. Ovaj projekat, kao i mnogi do sada, upravo jesu pokazatelji kvalitete i dugoročnosti našeg rada. Mnogo je uloženo i idemo da osvjetlimo obraz, ali i odmorimo se nakon svega.” – kazala nam je Maja Đurić, generalna menadžerica.

 

PS “Maya” - Educational Center na turneji "Baltičko more 2022"