Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u 2021.godine u Bosni i Hercegovini, iznose 971.2 miliona KM ili 496.6 miliona eura i veća su u odnosu na prethodnu godinu za 32%. Prošlogodišnji iznos direktnih stranih ulaganja u BiH je najveći od 2009. godine u prethodnih trinaest godina.


Zemlje koje su u Bosnu i Hercegovinu u 2021. godini najviše investirale su Švicarska, Turska i Velika Britanija. Značajno povećanja kapitala u 2021. godini u BiH registrovale su i Austrija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija i Italija.


S obzirom da je pandemija Covid-19
Kriza je imala negativan utjecaj na investicije u cijelom svijetu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, porast investicija u prošloj godini je pokazao da i kriza može biti šansa.

U skladu svojih nadležnosti, FIPA intenzivno radi na pronalasku novih investitora za BiH, uključujući i ostale svakodnevne aktivnosti informisanja poslovnih zajednica u inostranstvu o mogućnostima ulaganja i raspoloživim investicijskim projektima BiH. Blisko sarađuje s postojećim investitorima u BiH u otklanjanju administrativnih prepreka koje im stoje na putu širenja investicija te i na taj način doprinosi rastu investicija u zemlji.

BiH zabilježila rast stranih ulaganja u 2021.godini