Sinoć je u predivnom ambijentu “Vezirovog dućana” promovisana knjiga “Ljetopis Bosne”, novinarke i spisateljice Amine Isović – Bukvić. U autorskom radu književnice, su spomenuta i promovisana djela vezana za Ljetopis, “Moja Džedda, moja Arabija”, “Šapat kaldrme” i “Sarajevski Tadž Mahal”.

 

U ugodnom razgovoru pričalo se o običnim ljudima za koje autorica kaže da su istinski nosioci svega onoga što Bosna i Hercegovina kao država njeguje i baštini, te je upravo iz tog razloga i počela pisati o njima. Dotaknula se tema poput iseljeništva, života odvojenog od Bosne ali ipak sa Bosnom u srcu, kojoj duguje mnogo.

Nezaobilazna tema je bila i pandemija koja je uzrok okretanja ka sebi i, vraćanja sjećanja koja nas vežu za ljude koji su oblikovali kako nas, tako i karakter naroda kojem pripadamo.

Na pitanje o odlasku iz države koje je aktuelno, kazala je da ako, istinski, trebaju otići i osjećaju da je odlazak rješenje, onda neka to iskoriste da prikupe znanje, kontakte i novac te da se vrate, jer ova zemlja u individuama pojedinačno koje imaju uspješne karijere u dijaspori, ima suštinski potencijal nemjerljivog razvoja, koji nam je prijeko potreban.

This slideshow requires JavaScript.

Amina Isović-Bukvić je otvorila srce Travniku, ali i Travnik je otvorio srce gospođi Isović-Bukvić. Čast je mnogostruka, a između ostalog što je ovo prva promocija izvan matičnog Sarajeva za kojeg je vezana rođenjem.

(Đenana Durek)