Knjiga poezije i proze “Pogrešna žena” autorice Alme Suljagić promovirana je su subotu navečer u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu. Autorica Suljagić navodi da je njena knjiga namijenjena svim ženama koje se osjećaju “pogrešnim” u nekom trenutku svoga života.

 

– Pod tim mislim na osjećanje pogrešnosti u odnosima u životu, društvu. Tim ženama poručujem da budu svoje, da budu “prave”. Pogrešna žena za mene postaje lik kojem želim dati život i koji želim usrećiti. Pišem oduvijek, otkad sam se opismenila. Volim poeziju, ali nisam sputana stihom i rimom, volim poeziju u prozi. Vidjela sam na promociji svoje knjige da me ljudi vole i zahvalila bih im se stihovima svoje pjesme: Hvala ti ljubavi što si došla u naše živote, hvala ti – kazala je Suljagić.

Izdavač knjige je Udruženje za podršku socijalne inkluzije i kulture „Snježana i 77 patuljaka“, a predsjednica Udruženja Emina Vukičević-Maruna je ujedno i jedna od recenzentica.

This slideshow requires JavaScript.

– Almu sam upoznala kao učiteljicu svoje djece, a kasnije je bila polaznica radionice za pisce koju sam organizirala za sve one koji godinama pišu, ali nisu imali hrabrosti ili podršku okoline. Bila mi je čast dati krila i snagu svim novim piscima, jer znam kako je bilo nekad meni, prije deset godina kad sam krenula u sve ovo. Čitanjem njenog rukopisa otkrila sam jednu beskrajno čistu dušu i iskrenost. Alma se kroz svoju knjigu oslobodila velikog tereta koju nose talentirani pisci i drago mi je da smo joj svi pomogli u tome – kazala je Vukičević-Maruna.

Druga recenzentica i promotorica Sabina Vuk, autoricu poznaje više od 30 godina.

– Alma je uvijek voljela da piše, a često mi je slala svoje radove koje sam ja slagala u rukopis. Tako je nastalo njeno prvo djelo “Nemirna” koje još nije objavljeno što ne znači da neće biti uskoro. Zbirka “Pogrešna žena” je evo, ugledalo svjetlo dana i preporučila bih je svakom ljubitelju lijepe riječi – kazala je Vuk.

Treći recenzent je Vladimir Radovanović koji se na promociji javio video porukom, dok je biografiju autorice i kritiku djela koju je napisao Zoran Đurović čitala Enisa Borovina. Sponzor promocije bila je kompanija Metropola nekretnine d.o.o. Sarajevo, iz koje navode sa su sretni što su na ovaj način mogli podržati autoricu, a time i općenito književnost i kulturne događaje.

 

Sarajevo: Promovirana knjiga poezije i proze “Pogrešna žena” autorice Alme Suljagić