Legendarni nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević je preminuo danas u 88. godini.

 

Blaževiću je karcinom prvi put dijagnosticiran 2011. godine. Dva puta ga je pobijedio, ali se treći put vratio i nakon duge bolesti sa njim Blažević je izgubio najveću životnu bitku.

Trener svih trenera, kako je glasio njegov nadimak kojeg je dobio nakon osvajanja bronze sa Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, je rođen 10. februara 1935. godine u Travniku.

U igračkoj karijeri, koja je prema njegovom sopstvenom priznanju bila prosječna, nastupao je za Travnik, zagrebačke Dinamo i Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku, te švicarske Sion i Moutier.

Kao 33-godišnjak je 1968. godine postao trener Veveyja, a već nakon dvije sezone dolazi do prvog od 11 trofeja u trenerskoj karijeri – osvajača 1. lige Švicarske.

Svoju punu afirmaciju i priznanje za svoj rad stekao je na kraju sezone 1981/1982 kada je donio titulu Dinamu nakon 24 godine čekanja, kasnije će se pokazati i posljednju u Jugoslaviji.

Od jula 2008. do decembra 2009. je vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine do prvog plasmana u baraž u historiji, no u borbi za Svjetsko prvenstvo 2010. od Zmajeva je bolji bio Portugal.

Ipak, ostat će zauvijek upamćen ne po rezultatima koliko po pristupu trenerskom poslu, specifičnom slatkorječivom odnosu sa novinarima, te načinom na koji je “galvanizirao” nogometaše koji su bili spremni učiniti sve za njega i saigrače na terenu.