U organizaciji Udruženja za zaštitu kulturne baštine BiH “Isa-beg Ishaković” i JU Muzej Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, danas je u sarajevskom Brusa bezistanu otvorena Izložba “Utemeljitelj” posvećena nasljeđu Isa-bega Ishakovića. Izložbu je otvorio Jasmin Ademović predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a postavka će biti izložena do 15. marta ove godine.

Autori Izložbe Mirsad Avdić, muzejski savjetnik, Adnan Muftarević, muzejski savjetnik, Moamer Šehović, muzejski savjetnik, Indira Kučuk – Sorguč, viša kustosica i Hamdija Dizdar, viši kustos, su na 22 panela i pet kubusa sa predmetima iz tog perioda ispričali priču o urbanim počecima i nastanku Sarajeva.

Prisutnima su se obratili Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Hamdija Dizdar, direktor JU Muzej Sarajeva, i Armin Čelik iz Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković.

This slideshow requires JavaScript.

U okviru izložbe izloženi su eksponati iz osmanskog perioda koji su vezani za razvoj Sarajeva i to iz oblasti graditeljstva i urbane infrastrukture, nauke, zanatstva, trgovine i simbola državne vlasti. Izložbom „Utemeljitelj“ potvrđuje se i afirmira ličnost osnivača Sarajeva Gazi Isa-bega Ishakovića, i želi se široj javnosti predstaviti njegov historijski značaj i uloga u urbanom nastanku i razvoju „najljepšeg među gradovima“, kako su Sarajevo opisali brojni putopisci.

-U više od hiljadu godina dugoj povijesti Bosne jedna od najznačajnih ličnosti zasigurno je Isa-beg Ishaković. Ono po čemu treba donositi sud o Isa-begu jeste njegova dalekovidost da svojim djelovanjem uspostavi jedan od najznačajnijih gradova na Balkanu – Sarajevo. Iz ove prespektive možemo reći da je donio odličnu geostratešku odluku gdje podići novi grad. Isa-beg Isaković je zasigurno uz Gazi Husrev bega najveći vakif u Sarajevu. Za njega se veže početak izgradnje čaršije kao središta trgovačkog i zanatskog života u gradu Sarajevu. Tu je i prva džamija podignuta još i prije samog osnivanja grada, kao i mlinovi na Mošćanici koji su dali ekonomski zamah gradu. Izložba “Utemeljitelj” je odlična prilika da se širi auditorium upozna sa više detalja o urbanom početku razvoja našeg glavnog grada. –  kazao je Armin Čelik ispred Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković.

Muzej Sarajeva i Udruženje Isa-beg Ishaković pozivaju građane Sarajeva i ostale posjetioce da dođu u što većem broju i uvjere se u veličinu i značaj vakufa Isa-bega Ishakovića.

This slideshow requires JavaScript.