Oko dvije stotine djece iz svih krajeva  Bosne i Hercegovine danas su u okviru prepoznatljivog globalnog događaja Kids Hack Day u Travniku, takmičilo se u informatici i pravilo maketu Travnika od Lego kockica. Organizator ovog događaja je Škola programiranja  “Mali programer“,  a pod pokroviteljstvom Općine Travnik i KŠC „Petar Barbarić“.

 

Kids Hack Day iz godine u godinu ima za cilj djeci probuditi ljubav prema informacionim tehnologijama.  U sklopu Kids Hack Day-a, ove godine imali smo priliku vidjeti već tradicionalni Hackaton, takmičenje u kojem učešće uzimaju vršnjaci iz više zemalja svijeta.  Osim toga, kao novina, ove godine organizovano je i pravljenje futurističke makete grada Travnika od Lego kockica.

-Ovaj veliki i jedinstveni poduhvat u BiH privukao je veliki broj mališana iz svih osnovnih škola sa područja Općine Travnik. Kids Hack Day i Hackaton kao projekti animiranja i edukacije naših najmanjih sugrađana, imaju podršku Općine Travnik i u budućnosti. – zabilježio je na svom FB profilu načelnik Općine Travnik, prof. dr. Kenan Dautović.

Kids Hack Day: Globalni događaj okupio mališane u Travniku

Naime maketa urbanog dijela Travnika od Lego kockica na površini od 40 kvadratnih metara zapravo će biti svojevrsna atrakcija postavljena u centru grada, koju će kreirati djeca. Vrijednost projekta je višestruka i ogleda se kao jedna od najvećih maketa ovog tipa u svijetu.

U osnovi to je druženje uz učešće oko dvije stotine mladih iz BiH, te spajanje sa vršnjacima iz ostatka svijeta, ali i kreativan rad te korist kakvu će rezultat toga rada imati na turizam. Kid’s Hack Day je globalni događaj koji povezuje mališane od Indije preko Južne Afrike i kenije, do Do BiH, Švedske i Sjedinjenih Država.

Kids Hack Day: Globalni događaj okupio mališane u Travniku

Kroz event, organizatori su animirali djecu i hackhatonom, na kojem su mladi imali priliku predstaviti web stranice o Travniku u 2035. godini.