Komemoracija povodom 30. godišnjice stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti održana je danas u Ahmićima.

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, koji je i pokrovitelj ove manifestacije, u obraćanju prisutnima je kazao da se danas s tugom i dubokim poštovanjem sjećamo žrtava zločina protiv čovječnosti počinjenog nad civilima u Ahmićima.

Istaknuo je da nemamo pravo zaboraviti 116 nevinih bošnjačkih žrtava, “ubijenih u krvavom i zločinačkom pohodu pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane”. Podsjetio je da su među nevinim žrtvama bile 32 žene, 11 djece mlađe od 18 godina, a najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba.

Vitez: Obilježeno 30 godina od zločina u Ahmićima

– Nažalost, za strašne zločine u Ahmićima još uvijek nisu osuđeni svi zločinci. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti. Jedan od organizatora i zapovjednika ovog zločina, pravosnažno osuđeni ratni zločinac Dario Kordić, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina. – naveo je Bećirović.

Kazao je da zločin protiv čovječnosti ne zastarijeva.

– Nastavit ćemo svjedočenje o prekinutim ljudskim životima, prekinutim djetinjstvima i ukradenim nadama žrtava. Naša je stalna odgovornost da prenosimo i čuvamo činjenice o svirepo ubijenima, ali i da osiguramo preživjelim stanovnicima Ahmića dostojanstven život, istinu i pravdu. –  istaknuo je Bećirović.

Po njegovim riječima, pravosnažne presude najviših međunarodnih sudova se ne mogu izbrisati i poništiti.

– Na žalost, prijetnja od ponavljanja zločina i genocida nije otklonjena. Na sceni su i dalje političari koji otvoreno prijete Bosni i Hercegovini. Te prijetnje nemamo pravo ignorirati ni potcjenjivati. – istaknuo je Bećirović.

Naveo je da je “naša trajna obaveza da govorimo istinu i tražimo pravdu”.

– Jednako tako, naša je dužnost da se borimo da svaki zločinac bude izveden pred lice pravde. Nemamo pravo odustati od prenošenja i čuvanja istine o stradanju Bošnjaka u Ahmićima. Nikada nećemo prestati tražiti kaznu za one koji su počinili  zločine. Istovremeno, želimo graditi zajednički život sa svim dobronamjernim ljudima koji se bore za mir i napredak. – poručio je Bećirović.

 

Naglasio je da se branitelji Bosne i Hercegovine ne mogu izjednačavati s onima koji su napadali našu državu.

– Nismo ni 1990-tih bili isti, nismo ni danas isti. Zato što nismo isti, mi imamo i ljudsku i moralnu i civilizacijsku snagu da osudimo svaki zločin. Svakoj nevinoj žrtvi dužni smo iskazati puno poštovanje. Za svakog zločinca dužni smo tražiti najstrožiju kaznu. Zlo se ne smije zaboravljati ni potcjenjivati. – poručio je Bećirović.

Vitez: Obilježeno 30 godina od zločina u Ahmićima

Potresno svjedočenje s prisutnima je podijelio i tada trinaestogodišnji dječak Adnan Zec, kojem su na današnji dan prije 30 godina svirepo ubijeni svi članovi porodice, a on je ranjen.

 

-Ahmići, 16. april 1993. godine, akcija 48 sati pepela i krvi Hrvatskog vijeća odbrane i mjesto gdje je moje trinaestogodišnje djetinjstvo zauvijek nestalo, gdje je moja porodica pobijena, gdje su nedužne bošnjačke porodice ubijane i spaljivane, sa namjerom da zauvijek budu istrebljene. –  kazao je Zec.

Vitez: Obilježeno 30 godina od zločina u Ahmićima

Nakon komemoracije položeno je cvijeće i odata počast na Šehidskom spomen-obilježju kod džamije u Donjim Ahmićima.

 

Britanski vojnici u Ahmićima nakon 30 godina

Pukovnik i član britanskog parlamenta Bob Stewart, komandant britanskog bataljona u sastavu UNPROFOR-a, jedinice koja je prva ušla u uništene Ahmiće nakon napada, danas je došao sa grupom od 60 nekadašnjih vojnika kojim je komandovao prije 30 godina u Bosni i Hercegovini.

 

Među njima je bio i Richard Forde-Johnston, Stewartov oficir za komunikacije, koji je vozio tenk tog dana kada su ušli u Ahmiće.

Tenk je zabilježen na, vjerovatno najpoznatijoj ratnoj fotografiji iz Ahmića, koju je napravio Giles Penfound. Fotografija prikazuje tenk preko kojeg kao da je pala munara sa srušene džamije.

Vitez: Obilježeno 30 godina od zločina u Ahmićima

Presude

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u zločinu, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a “Džokeri” Miroslava Cicka Bralu na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu. Tihomir Blaškić osuđen je na devet godina zatvora, a na slobodu je pušten nakon što je odslužio kaznu od osam godina i četiri mjeseca.