Knjiga „Mentalno zdravlje trudnica i porodilja“, autorice Nurke Redžepagić-Bulić biće promovirana u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u četvrtak, 13. jula 2023. u 18 sati.

 

Ova stručna knjiga je posvećena trudnicama i porodiljama, a u fokusu je mentalno zdravlje žene tokom trudnoće i u postporođajnom periodu.
Promotori knjige biće recenzentice prof. dr. Amela Dautbegović i sistemska porodična psihoterapeutkinja Mirna Zelić te Muamera Planjac iz Izdavačke kuće “Planjax”.

– Autorica jasno, stručno i razumljivo opisuje sve izazove i rizike koje nosi trudnoća i majčinstvo, aktualizirajući teme koje su u značajnoj mjeri zanemarene, a izuzetno važne kada je u pitanju zaštita i unapređenje mentalnog zdravlja žene. Knjiga obrađuje izuzetno važnu temu kojoj, nažalost, u našem kontekstu nije posvećeno mnogo pažnje. Izuzetno vrijedan sadržaj o psihološkom funkcioniranju trudnice i porodilje je predstavljen i interpretiran na temelju ličnog i profesionalnog iskustva autorice. Poseban doprinos ovog djela sadržan je u prikazu konkretnih smjernica i preporuka za praktične implikacije, a sve s ciljem zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja žene u periodu trudnoće i nakon poroda – navodi prof. dr. Amela Dautbegović.

Knjiga se sastoji od poglavlja: Draga (buduća) mama, Doživljaj roditeljstva i uloga oca, Identitet majke, Putovanje u novi život, Riziko faktori za razvoj anksioznosti i depresije u trudnoći, Anksioznost i depresija u trudnoći, Strategije suočavanja, Strahovi u trudnoći, Povratak na posao nakon porođaja, Postporođajna depresija, Vježba samoprocjene, Položaj majki u savremenom svijetu.

– „Osluškujte sebe i svoje potrebe“ je osnovni postulat knjige i početna tačka u suočavanju sa anksioznošću i depresijom, kako u trudnoći, tako i nakon porođaja. Svaka žena, pa i svaka trudnoća i porođaj su različiti, ali mnogi strahovi su slični i normalni i očekivani – istaknula je psihoterapeutkinja Mirna Zelić.

Kompletan tiraž ove knjige biće besplatno podijeljen osobama koje rade sa trudnicama.
Nurka Redžepagić-Bulić osnovne i magistarske studije iz oblasti psihologije završila je u Sarajevu, na Filozofskom fakultetu. Nakon toga sam upisala je doktorske studije na Sveučilištu Marmara u Istanbulu. Radi i volontirira još od studentskih dana, tako da je sakupila radno iskustvo u klinikama, skloništima za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, centrima za socijalni rad, osnovnim i srednjim školama i kompanijama u Bosni i Hercegovini, Turskoj, Njemačkoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Svoje obrazovanje nastavila je dalje kroz integrativnu psihoterapiju, hipnoterapiju i NLP treninge. 2017. godine osnovala sam psihološko savjetovalište „Moj online psiholog (www.mojonlinepsiholog.com). Trenutno živi i radi u Dubaiju.