Nakon nekoliko godina, Bit Alijansa kao asocijacija najvećih IT kompanija u BiH, ponovo organizuje CoderDojo besplatnu školu programiranja za mlade koja će se održavati u periodu od 10. do 28. jula 2023. godine, a prijave su otvorene do 11. jula 2023. godine za Travnik!

 

 

CoderDojo je globalna zajednica besplatnih kurseva programiranja za djecu i mlade uzrasta od 13 do 17 godina. Na CoderDojo radionicama, učesnici uče kako programirati, razvijati web stranice, aplikacije, programe i igre, te istražuju tehnologiju na zabavan i kreativan način. Učesnici se sastaju s istomišljenicima, rade na uzbudljivim timskim i individualnim projektima i stječu vrijedne socijalne i prenosive vještine za budućnost.

U sklopu programa CoderDojo, polaznici imaju priliku istražiti širok svijet programiranja na zabavan i neformalan način, bez obzira na razinu njihovog predznanja. Osnove programiranja mogu naučiti kako potpuni početnici, tako i oni s većim iskustvom. Jedna od ključnih prednosti ovog programa je mentorska podrška koju polaznici dobijaju. Na školi programiranja, prisutni su iskusni mentori koji vode i podržavaju polaznike tokom časova. Mentori su tu da pruže smjernice i odgovore na sva pitanja, pomažući polaznicima da se uspješno nosi s izazovima programiranja. Jedan od vrhunaca CoderDojo programa je mogućnost rada na vlastitim projektima. Mladi polaznici imaju priliku izraditi uzbudljive projekte, poput vlastitih igara, kojima mogu pokazati svijetu sve što su naučili tokom škole programiranja. Kroz stvaranje novih projekata, mladi stiču dragocjeno iskustvo i unapređuju svoje programerske vještine.

Ove godine, u saradnji sa univerzitetima u tri grada Bosne i Hercegovine, CoderDojo škola programiranja će se održavati na čak 6 lokacija: Sveučilište/Univerzitet ”VITEZ” u Travniku, Centar za mlade INPUT u Zenici, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Internacionalni Burch Univerzitet u Sarajevu i Sarajevo School of Science and Technology u Sarajevu.

Časovi će se održavati 4 puta sedmično, u trajanju od 90 minuta dnevno (2 školska časa), a sveukupno su planirana 24 školska časa.

Rok za prijavu je produžen do 11. jula 2023. godine, te se možete prijaviti popunjavanjem forme putem sljedećeg linka:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfFfAdj5pRuEfMKUZuohLS5ALkid7nSbxrAAVcPV1XP6CV7pg/viewform?usp=send_form

Za sva dodatna pitanja, možete kontaktirati tim Bit Alijanse na mail [email protected]. Detaljne informacije o početku nastave će blagovoremeno biti dostavljene učesnicima.