Načelnik općine Travnik prof. dr Kenan DAUTOVIĆ imat će zbog općepoznatih razloga nešto kraći mandat, ali sudeći prema onom što je do sada urađeno, ima sve predispozicije da i naredni mandat osvoji ubjedljivim rezultatom.

 

 

Hronika.ba: Načelniče ušli smo u posljednju godinu vašeg mandata koji je zbog općepoznatih razloga kraći nego uobičajno. Zamolit ću Vas da nam kažete koji su to rezultati koje bi ste porebno istaknuli u proteklom periodu i na što se oni odnose?

Dautović: Tačno da smo u zadnjoj godini mandata,a ja kad brojim to je u principu dvije i po godine koliko sam načelnik. Mislim da je urađeno dosta u svakom segmentu jer mi nismo radili jednu oblast iza druge, nego smo radili paralelno u mnogim oblastima. Mislim da je najvažnija oblast bila stvaranje ambijenta za poslovanje, jer mi ne zapošljavamo nego stvaramo ambijent. I u tom segmentu smo najviše napravili s tim da smo identificirali tri poslovne zone na kojima se intenzivno radi, a zapravo ih je šest: Radno – poslovna zona Polje, Radno – poslovna zona Bazimica i sa izmještanjem Stočne pijace u Turbetu to bi bila Radno – poslovna zona 3. Međutim, upravo ovo izmještanje Stočne pijace iz Turbeta bi otišlo na Gostilj koji takođe doživljava svoj Regulacioni plan i to je jedna poslovna zona „zelenog karaktera“. Imamo  Poslovnu zonu Galica takođe „zelenog karaktera“ i imamo Harambašine vode koje nastojimo staviti u funkciju. To je šesta Radno – poslovna zona tog karaktera. S obzirom da smo dobili Prosotorni plan SBK, koji je usvojen prije par mjeseci i objavljen, mi smo planirali da idemo sa još dva sadržaja. Jedan je istočna strana Vlašića, koja treba također da bude zelenog karaktera, i imao još jednu radno – poslovnu zonu na raskrsnici za Novi Travnik čiji je plan i obuhvat već u proceduri u Općinskom vijeću. Pored tih infrastrukturnih preduvjeta, mi smo radili na poboljšanju normativno – pravnih preduvjeta u dijelu kreiranja i otvaranja novih biznisa, te smo u protekle dvije godine povećali broj obrta za 150, a samo u posljednih 10 mjeseci stvoreni su uslovi za 70 novih obrta. To je direktni rezultat naših podsticaja, mi smo davali kako za privredu, tako za poljoprivredu iz budžeta općine. Isto tako i iz budžeta naših partnera sa kojima smo se angažirali u proteklom periodu.

Mi sada iz USAID-oog „Inspire“ programa otvaramo prostor za još 100.000 KM za nove obrte. S obzirom da su budućnost mala i srednja preduzeća, mi smo našli tu svoj interes i napravili smo određeni progres.

 

Hronika.ba: Općina Travnika je prva u BiH koja je kasimalno pojednostavila procedure registracije obrata. I sada se najveći dio tog posla može raditi elektronskim putem.

 

Dautović: Tako je, sav posao će se raditi elektroničkim putem. Niko više neće nnikakve dokumente donositi, izuzev da kada rješenje bude gotovo morat će se doći i lično preuzeti i podpisati. Od 13 dokumenata koji su bili potrebni mi smo to smanjili na osam,a za informacijske tehnologije na sedam koraka, od čeka četiri ili pet koraka su vezani za institucije izvan općine. Ono što je vezano za općinu bit će automatski obrašeno i neće biti predmet plaćanja.  Ali mi ne možemo ukinuti plaćanje CIPS-a, zdravstvenog pregleda, plaćanje uvjerenja o nekažnjavanju i slične stvari. Ono što smo planirali u budžetu je da ta sredstva refundiramo onima koji su se odlučili pokretanje obrta. I kada se tome doda da se ti obrti otvaraju sredstvima koja mi plasiramo mislim da ti programi samozapošljavanja dobijaju stvarno jednu dobru formu. I obo što je specifično da taj cijeli procesi ne bi smio trajati duže od 24 sata od momenat kada službenik potvrdi da su svi dokumenti ispravni, korektni i prihvatljivi.

 

Hronika.ba : Travnik je dugo, dugo bio regionalni centar poznat i po proizvodnji tekstila. Posljednje tri godine postaje poznat i po sajmu informacionih tehnologija. To je bila vaša ideja?

 

Dautović: Manje – više to je išlo u tom smjeru iako bez dobrog tima mi to ne bi uspjeli realizirati. Naš koncept je bio, kada je u pitanju zapošljavanje mladiih i stvaranje perspektive u BiH, da diverzificiramo tu industriju koju ste naveli. Tekstil, obuća, sve je to u redu i dobro, međutim pošto su to niskoakumulativne industrijske grane, morali smo tražiti druge izlaze i opredjelili smo se za tri grane gdje dajemo maksimalan napor i podršku.Jedna od njih su informacione tehnologije, druga je mašinska industrija i treća turizam. Što se tiče informacijskih tehnologija, ovim sajmom smo htjeli pokazati da se ne mora živjeti u Sarajevu da bi se bavili informacijskim tehnologijama.Htjeli smo raditi na popularizaciji informacionih tehnologija, posebno među mladima, koji žive sa informacionim tehnologijama, ali nisu naučili da žive od toga. To je iskorak koji mi želimo da napravimo i mislim da idemo u jako dobrom smjeru.

 

Hronika.ba: Pomenuli ste da se maskimalni napori čine i u razvoju turizma. Šta urađeno u ovoj oblasti?

 

Dautović: U turizmu smo napravili vrlo ozbiljne iskorake, prije svega u organizacionom dijelu, formirali smo Turističku zajednicu, koju nismo imali,a to je naš strateški alat za upravljanje. Turizmom i to već daje određene značajne rezultate. Ono što smo na Vlašiću morali uraditi jeste najveći iskorak, ali se najmanje vidi u ovom momentu jeste uvođenje reda i obustavljanje bespravne gradnje koja je gore cvjetala predhodnih godina. Mi smo tu jako blizu da mjerama koje smo preduzeli i angažmanom svih, inspekcijski organa, prvo zaustavili smo poprilično tu divlju i bespravnu gradnju i uvodimo redu u ono što je već urađeno. To je jedan specifičan vid legalizacije. Sva sredstva koja prikupimo od renti želimo da preusmjerimo u infrastrukturu koja će se gore graditi i raditi. Što se tiče samog grada, tu smo kroz dodatne sadržaje nastojali obogatiti ponudu da turisti ne ostaju u Travniku samo par sati, nego najmanje dvije noći i u tom segmentu smo uradili dosta.

Hronika.ba: Travnik je posljednje dvije godine postao regionalni centar kada su u pitanju masovni estradni događaji. Travnik je u proteklom periodu imao priliku da ugosti Halida Bešlića, Gibonnija, Zdravka Čolića. To je privuklo goste ne samo iz cijele BiH, nego iz regiona. Kako ste to uspjeli?

 

Dautović: Hrabrošću, vizijom jer ovo su događaji koje nismo mi izmislili. To su događaji koji se dešavaju u okruženju, ali je trebalo malo hrabrosti, inventivnosti da se to organizira i zaista moram kazati da smo mi zadovoljni. Jer o Travniku se priča svaki dan sa nekom pozitivnom temom i to je definitvno dobro. I ovaj IT sajam koji se dešava napunio je hotele, svi ti koncerti napunili su hotele. Dakle, to je direktni naš poticaj podizanju privrede, a da tog naši ljudi nisu svjesni. To upravo tako funkcionira.

 

Hronika.ba: Vratimo se gradskoj infrastrukturi. Svjedoci smo posljednjih dana da je intenzivirana gradnja gradskog kolektora za otpadne vode. Možemo li ubrzo očekivati da će sve otpadne vode biti dovedene do mjesta predviđenog za centralni kolektor?

 

Dautović: U suštini, kada lokalna zajednica riješi otpadne vode, upravljanje otpadnim vodama, upravljanje otpadom, upravljanje parking prosotorima, ta lokalna zajednica je ispunila svoju zadaću, svoju svrhu postojanja. Zato smo se mi, na neki način, fokusirali na sistemska rješenja. Nastojimo da ih ubrzamo. Kolektori su zamišljeni da prikupe otpadne vode ne samo u centru grada, nego i na rubnim područjima. U centru grada išli bi kolektori sa prečišćivačem, a na rubnim područjima sa bio-prečišćivačima na bazi algi. Tako da sva voda koja bi se ispuštala u naše rijeke bi bila čista.Bila bi odvojena od oborinskih voda koje nisu problematične. Što se tiče upravljanja otpadom mi smo vrlo blizu da reciklažnu stanicu, zajedno sa JKP „Bašbunar“ preselimo u Kasarnu na Slimenima.Vrlo smo blizu te akvizicije u ovoj godini koja se procjenjuje na 1,2 miliona KM. To bi bila ta stanica za reciklažu i samo bi ono što je neupotrebljiv otpad išlo na Regionalnu deponiju Moćanica kod Zenice. Ostlo bi se recikliralo i na taj način bi se smanjile cijene tih usluga.

 

Hronika.ba:  Kda je u pitanju saobraćaj, Travnik je zaista prenapućen jer svaki dan prolazi 7.000 do 8.000 vozila. Prema najavama iz JP AC Federacije Bih već naredne godine bi se trebalo pristupiti izgradnji zaobilaznice od Nević Polja do Turbeta. Koliko je općina u sve to uključena?

Dautović: Ako je bila nagrada za moju izbornu pobjedu, ja sam od viših nioa vlasti tražio dvije stvari: prva je škola, da se završi Srednjoškolski centar i ono o čemu se ne govori jeste da smo mi trebali završiti školu,a „spakovali“ smo i dvoranu i doveli do faze kada je potrebno samo dva miliona da se završi to će ako Boda biti završeno naredne godine. Drugi moj zahtjev je bio, dok se politika ne dogovori, da se taj dio obilaznice brze ceste oko Travnika izprojektuje. Glavni izvedbeni projekat je pri kraju. I nakon toga, pošto ima dovoljno novaca,  da se pristupi izgradnji ta četiri i po kilometra koja idu. Mi sav taj teretni saobraćaj izmjestili van grada.

 

Hronika.ba: Tema je mnogo, za kraj konkretno pitanje i tražimo konkretan odgovor. Da li imate namjeru da se naredne godine kandidirate za poziciju načelnika na lokalnim izborima?

 

Dautović: Imajući u vid broj i količinu projekata koje smo zajedno započeli, bilo bi pametno i poželjno da ih ja dovedem do kraja. Sa te strane moja namjera postoji, međutim, ja nemam namjeru mjenjati stranku, dakle ukoliko dobijem povjerenje svoje stranke ja ću biti kandidat.

 

Hronika.ba: Hvala Vam na razgovoru.

 

(SIN/Hronika.ba)