Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Bosne i Hercegovine, prof. dr. Sanjin Kodrić, boravio je u posjeti društvima u Travniku i Srednjobosanskom kantonu.

U Travniku je u okviru programa kulturne manifestacije „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023.“ u amfiteatru Srednjoškolskog centra otvorio izložbu pod nazivom „Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’“ – 120 godina za sreću doma i naroda, te održao prigodno predavanje za učenike srednjih škola općine Travnik – „Povijesno-civilizacijski krugovi bošnjačkoga identiteta“.

Predsjednika Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Bosne i Hercegovine u ime direktora srednjih škola općine Travnik ugostio je Adnan Grabus, direktor Mješovite srednje škole Travnik, a u ime BZK „Preporod“ Travnik, predsjednik općinskog društva, mr. Taik Ganić. Svojim prisustvom posjetu je uveličao načelnik Općine Travnik, prof. dr. Kenan Dautović.

Bila je ovo prilika da domaćini upoznaju predsjednika Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Bosne i Hercegovine sa detaljima izgradnje Srednjoškolskog centra u Travniku te planovima za naredni period. S druge strane, ne krijući oduševljenje svim onim što je imao priliku čuti i vidjeti, predsjednik Kodrić je kazao da će Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Bosne i Hercegovine već početkom iduće godine, a povodom 20.2. – Dana osnivanja Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ svim srednjim školama općine Travnik donirati vrijedna i važna izdanja Instituta za bošnjačke studije te fundamentalnu književno-naučnu ediciju „Bošnjačka književnost u 100 knjiga“. Nakon srednjih škola u Kantonu Sarajevo, travničke škole bit će prve u Bosni i Hercegovini koje će dobiti ovu izuzetno vrijednu donaciju.

Isti dan, u amfiteatru Srednjoškolskog centra u Travniku uz prisustvo predsjednika Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ – prof. dr. Sanjina Kodrića održana je redovna sjednica Upravnog odbora Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ – Kantonalnog društva Srednjobosanskog kantona gdje je uz članove Upravnog odbora domaćin bio predsjednik kantonalnog društva, doc. dr. Dženan Kos.

Na sjednici su razmatrani planovi rada Upravnog odbora i Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ – Kantonalnog društva Srednjobosanskog kantona za 2024. godinu te analizirane dosadašnje aktivnosti.

Tom prilikom, predsjednik Kodrić je još jednom naglasio važnost donošenja odluke na razini Srednjobosanskog kantona kojom će temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine – Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo „La Benevolencija“ biti proglašene organizacijama kulture od posebnog značaja za Srednjobosanski kanton. Također, istako je da su određeni važni koraci već napravljeni u Skupštini Srednjobosanskog kantona i da bi donošenjem ove historijski važne odluke i Srednjobosanski kanton, slijedeći pozitivnu praksu u drugim kantonima, na primjeren način riješio status temeljnih organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine, shodno njihovom golemom povijesnom značaju i savremenoj važnosti.