Roman „Sakupljač slova“ autora Edina Urjana Kukavice  promoviran je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. „Sakupljač slova“ jedno je od onih djela koji se ne mogu svrstati u klasične književne forme. Radnju romana nije moguće opisati, kao što je njegovu fabulu nemoguće prepričati.

– Kombinacijom narativnih tehnika na živopisan je način prikazan unutrašnji svjetovi likova i njihova potreba da pronađu smisao. Ritam pripovijedanja ponekad je izlomljen i nepravilan, što u slučaju ovog djela ne treba smatrati nedostatkom, već svjedočanstvom o smišljenoj konstrukciji likova i vještoj upotrebi narativnih tehnika – potrebi da se prenese psihološka stvarnost likovi čak i na tom nivou – kazala je Đana Kukić, muzejska savjetnica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

This slideshow requires JavaScript.

Razgovor sa autorom vodila je moderatorica Dijana Simanić koja se osim samog romana i njegovog nastanka dotakla i drugih tema kojima se Edin Urjan Kukavica bavi. Tako je na promociji razgovarano o autorovim počecima, prvim djelima, ali i smisla ljudskog postojanja, vjeri, domovini i odnosu prema domovini.

– Roman se sastoji od više poglavlja, koja se mogu čitati svako posebno ili kao cjelina. Prva asocijacija na naslov “Sakupljač slova” je da je pisac taj sakupljač slova, u ovom slučaju autor romana  – kazala je Simanić.

Kukavica je kazao da je roman „Sakupljač slova“ nastao 2022. godine u toku 30 dana.

– U tih 30 dana sam imao potrebu da napišem sve ono što se u meni taložilo i ideje koje su imale potrebu da se materijalizuju. Ja sam uradio svoj dio posla i to je oko 40 posto, a ostalih 60 posto ostaje čitaocima koji će o knjizi čitanjem formirati ne svoje mišljenje, već svoj osjećaj – kazao je Kukavica.

 

M.K.