Salih Halilović član Karate klub „Travnik GS –TMT“ Travnik i Ajna Zlotrg članica STK „Vitez“, Vitez proglašeni su najboljim sportistima SBK/KSB na manifestaciji „Izbor najboljih sportista Kantona za 2023. godinu“ koja je u organizaciji Sportskog saveza SBK/KSB,  a pod pokroviteljstvo Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta održana  u Kreševu.

 

Najboljim među najboljima,a na 21 izdanju manifestacije,  priznanja je uručio resorni ministar Bojan Domić, koji je u obraćanju na početku manifestacije se zahvalio sportististima i sportskim radnicima i  zamolio da nastave da rade sa istim entuzijazmom u budućnosti a da će resorno Ministarstvo dati svoj maksimalan doprinos i podržati njihov rad.

Manifestacija „Izbor najboljih sportista Kantona za 2023. godinu“ započela uručivanjem priznanjanja ponos Općine Kreševo sportistima koji su svoje prve sportske korake započeli u Kreševu a trenutno su uspješni sportisti u članovi evropskih i bosasnskohercegovačkih klubova. Priznanja ponos Općine Kreševo uručio je načelnik Renato Pejak a to su: Vlado Čelan, Gabriel Kesić, Una Ban, Andrej Kožul,  Renea Karlović,Dora Marić, Lidija i Andrea Komšić, Marin Pongracić, Dario Komšić, Leo Jurić, Ivica Trogrlić, Josip Topić, Davor Topić i Luka Petrović.

This slideshow requires JavaScript.

U pojedinačnim sportovima u konkurenciji kadeta i kadetkinja titulu najboljih ponijeli su Ali Arnautović, član Karate kluba „Travnik GS – TMT“, Travnik i Dominika Maleš, članica Karate kluba „Mladost“, Vitez. Najboljom juniorkom SBK/KSB proglašena je Sara Pidro, članica Takewondo kluba „Bugojno“, Bugojno dok je najbolji junior Kemal Šiljak član Karate kluba „Travnik GS – TMT“, Travnik. Adnan Arnautović trener Karate kluba „Travnik GS – TMT“, Travnik  i reprezentacije Bosne i Hercegovine U-21, proglašen je za najboljeg trenera u konkurenciji pojedinačnih sportova.

U konkureniciji ekipni sportova za najboljeg sportistu proglašen je Ivan Bobaš, STK „CM“, Vitez a najbolja sportiskinja iz ekipnih sportova je Nikolina Todorić, članica ŽNK „Iskra“, Bugojna i seniorska reprezentativka Bosne i Hercegovine. Najboljom juniorkom iz ekipnih sportova poglašena je Elizabeta Valjan, članica Odbojkaškog kluba „Vitez“, Vitez dok najbolji junior je Mario Krišto, član Nogometnog kluba „Romari“, Vitez. U konkureniciji kadetkinja i kadeta iz ekipnih sportova proglašeni su Sajra Bajrić, članica ŽNK „Iskra“, Bugojna i Marko Bošnjak, član Nogometnog kluba „Romari“, Vitez a Samir Vrban, trener ŽNK „Iskra“, Bugojna i trener reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegvoine za najboljeg trenera iz ekipnih sportova.

Titulu sporiste sa tjelesnim oštećenjem ponio je Laris Bešić, član Karate kluba „Mladost“, Vitez, a najbolji sportista sa tjelesnim oštećenjem iz ekipnih sportova je Hamdija Džambo, član KSO „Iskra“, Bugojno koja je i ove godine ponijela titulu najbolje ekipe SBK/KSB.

Za najjbolju mušku ekipu proglašen STK „CM“, Vitez a najbolja ženska ekipa je ŽNK „Iskra“, Bugojno dok su juniori i kadeti NK „Romari“, Vitez najbolji u obje konkurencij. U konkurenciji kadetski ženskih kadetski ekipa za njbolju ekipu proglašena je ekipa ŽNK „Iskra“, Bugojno a ekipa STK „Vitez“, Vitez za najbolju juniorsku ekipu.

Kao i prethodnih godina Sportski savez SBK/KSB na manifestaciji „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2023. godinu“ uručio je nagrade i priznanja sportistima i sportskim radnicima koji su u 2023. godini postigli rezulate na evropskim i balkanskim prvenstvima. Posebna priznanja za postignute rezulatae dodjeljena su: Bekiru Grabusu, Amandi Hukić i AMK „Kreševo“, dok je  Dino  Karakaš dobio priznanje za postignute rezultate i promociju zdravih stilova života. Mirza Idrizović i Muamer Zukić dobitnici su posebnog priznanja za razvoj sporta. Povelja Sportskog saveza SBK/KSB za 2023. godinu dodjeljena je Andriji Livančiću, HPD „Vitez“, Vitez koji je u 2023. godini osvojio planinarski vrh Ararat u Republici Turskoj.

Nagrada za životno djelo uručena ja Habibu Bućanu, doajenu judoa na SBK/KSB koji više od 50 godina kontinuirano radi u sportu i doprinosi njegovom razvoju. Zlatne plakete Sportskog saveza SBK/KSB uručene su Vlatku Buzuku, Husi Sušiću i Nusretu Baručiji za doprinos u razvoju sporta na SBK/KSB dok su srebrna i bornzana plaketa uručene Amiru Šećiboviću i Vandi Pavlović.

Sportski radnik 2023. godine je Muahmed Rebihić, predsjednik STK „Vitez“, Vitez a priznanje „Sportski novinar 2023. godine“ uručeno je Osmanu Mešanu, sportskom novinaru, uredniku emisije Potez na RTV „Bugojno“, Bugojno.

Laskavu Nagradu publike portala hronika.ba ove godine ponio je Amar Luga, član KBS „Lugan – team“ iz Novog Travnika a uručio ju je urednika portala hronika.ba Kenan Kavazović.

Hamdija Mlinarević je u ime Sportskiog saveza SBK/KSB i resornog Ministarstva, pokorovitelja manifestacije, uručuo zahvlanicu Općini Kreševo koju je primio načelnik Renato Pejak u znak zahvalnosti i stavljanja svih resursa Općine Kreševo u organizaciji ovoga izuzetno značajnog projekta za sportiste i sportske radnike.

U kulturno-umjetničkom dijelu uspješnoj organizaciji manifestacije dali su svoj doprinos HKD „Napredak“, podružnica Kreševo i mažuretkinje iz Kiseljaka koji su svojim nastupima doprinjeli da večer sporta u Kreševu bude što ljepša i ugodnija za sve prisutne koji su svojim prisustvom odali počast najboljim među najboljim sportistima Kantona.

 

(Sportski savez SBK/KSB)