U političkoj nesigurnosti kojoj svjedočimo svaki dan, određene lokalne sredine ipak se ističu i napreduju. Jedna od takvih je i Novi Travnik, općina no uskoro i grad čiji je Budžet prije tri godine iznosio oko 6 miliona, a danas više od 24 miliona KM.

Prekogranične saradnje, investicije, podrška viših nivoa, ali i brojne druge aktivnosti dovele su do svojevrsne financijske stabilnosti i komocije u kojoj novca ima za sve.

Malim promjenama, modernizacijom, otvaranjem administracije, digitalizacijom, načelnik Stjepan Dujo je počeo pričati neku novu priču o Novom Travniku. Sve to dovelo je konačno i do uspostave novih prijateljstava, te aktualizacijom nekad davno uspostavljenih, od Hrvatske, Srbije, Slovenije …

Tema su mu na prvom mjestu investicije, odnosno ulaganje u Poslovnu zonu Neobarje koja se uvelike puni, a u koju je samo dosad uloženo 1.5 milion KM. U planu je otvaranje i druge,  ali i Poslovnog inkubatora koji će pomoći u cijelom procesu,  a čije otvorenje je planirano za početak juna.

Redovna komunikacija sa privrednicima, posebni projekti za žene poduzetnice, start up programi samo su neke od privrednih aktivnosti koje sa sobom vuku i sve više privatnih investicija.

Novi Travnik: Najveće gradilište u srednjoj Bosni

Veliko gradilište

Novi Travnik je tako već odavno jedno veliko gradilište koje teško prate i oni najupućeniji. Počelo je gradskom sportskom dvoranom kojoj je promijenjen krov, a uskoro i sistem grijanja, nastavljeno potpunom rekonstrukcijom glavne gradske saobraćajnicu. Projekt izgradnje nove zgrade srednje škole koji je zbog trajanja već bio predmet ismijavanja, privodi se kraju i proširuje za potrebe dvaju muzičkih škola sa novom koncertnom dvoranom. Još jedno ruglo grada, gradski bazen olimpijskih dimenzija zasjat će u punom sjaju ovoga ljeta i to sa dodatnim sadržajima poput kuglane. Preuređen je i Dom kulture, digitalizirano kino, obnovljena biblioteka, a Dom zdravlja dobit će novu lamelu kao i JU Centra Duga koji brine o djeci s poteškoćama u razvoju. U planu je i gradska šetnica posebno nakon potpunog uređenja korita rijeka zajedno sa izvorištima vode.

Proširena je i mreža gradskog vodovoda kao i oborinska i fekalna mreža a sredstva su uložena i u preko 10 km lokalnih cesta.

A kad vide da se gradi i radi, pomoć stiže i sa viših razina. Tako se u Novom Travniku gradi i nova zgrada kantonalnog  Zavoda zdravstvenog osiguranja kao i nova zgrada opskrbe Elektroprivrede HZ HB,  a da će pomoć biti i veća, Dujo se i dalje nada i djeluje, te je između ostaloga, uz podršku Vijeća pokrenuo i inicijativu za promjenu statusa iz općine u grad Novi Travnik.

Ukratko, ne postoji zgrada javne namjene, od policije stanice, Vatrogasnog doma, škola vrtića, raznih izletišta i spomenika kulture koji nisu obnovljeni. Dosad, nije bilo ni projektne dokumentacije ni za jedan od spomenutih projekata.

Novi Travnik: Najveće gradilište u srednjoj Bosni

Demografija

Da je sve uzalud ukoliko nema ljudi u Novom Travniku su svjesni te se na demografskim mjerama odavno radi, u skladu sa  mogućnostima. Porodiljska naknada za svako novorođenče iznosi 1.000 KM, stipendiraju se svi redovni studenti kao i nebrojeni sportski i kulturni projekti, udruge, savezi, manifestacije a u Novom Travniku je među prvima donesena odluka o neradnoj nedjelji.

Dječja igrališta „niču“ na javnim površinama, ispred dječjih ustanova, planinarskih domova. „Dok teče Lašva“, „Rujanski susreti“, Kulturno ljeto „iNOVIraj“, izdavanje ljetopisa, održavanje sportskih igara mladih, KIDS festival,  Adventski program, gastro food festival, razni koncerti dio su sadržaja namijenjenog svima a mladima posebno. Većinu njih upravo oni i realiziraju uz podršku lokalne zajednice koja ovakve ideje čeka raširenih ruku.

Još jedna ideja koja će ići u svrhu privlačenja domaćih i stranih turista je i ona o vlastitoj turističkoj zajednici. Novi Travnik ima dosta toga i za pokazati, između ostaloga i spomenike pod UNESCO zaštitom.

-Sve što će doprinijeti novom, Novom Travniku je dobrodošlo. Želimo pozitivnu energiju, nove ideje, želimo nagraditi trud, želimo doprijeti do svakoga. Prošlosti odajemo i odavat ćemo počast. Njenu žrtvu i dobre strane nositi sa sobom i u sebi ali ne miješati je u svakodnevni život i teme jer ćemo u tom slučaju zauvijek ostati zarobljeni. Dokazali smo da u kratkom vremenu možemo napraviti promjenu, kreirati grad po svojoj mjeri, po mjeri čovjeka i nećemo dopustiti da ga nečije bolesne ambicije ili dnevno političke teme vrate na staro. -ističe načelnik Dujo.