U subotu, 15. juna, od 11:00 do 18:00 sati, Travnik će biti domaćin petog izdanja “Kids Hack Day”, inovativnog događaja koji se realizira u organizaciji udruženja “Mali programer” i Općine Travnik.

Kako su istaknuli organizatori, više od 40 ekipa mladih programera iz Travnika, ali i iz cijele Bosne i Hercegovine, učestvovat će u uzbudljivoj utrci robotima duž travničkog korza kroz centar grada. Svaka ekipa će imati zadatak da svog robota ukrasi na način koji predstavlja njihov grad ili da pošalje inspirativne poruke svijetu, a oni najbolji i najbrži će biti nagrađeni.

Naveli su i da će se osim takmičenja, pored djece školskih uzrasta, preko 10 vrtića pridružit događaju s nastupima koji prikazuju viziju budućnosti robota iz perspektive najmlađih.

Osnivač uduženja Mali programmer Abdulah Fajkić je istaknuo da će posjetitelji imati priliku učestvovati u radionicama koje će održati više od 10 izlagača STEM opreme, među kojima su Lego, Connect Arena, School and School, Didakta i drugi.

– Kids Hack Day”nije samo prilika da se pokažu tehničke vještine, već i da se promovira timski rad, kreativnost i zajedništvo. Naša motivacija leži u želji da djeci pružimo platformu gdje mogu istražiti svoje interese, razvijati se i pripremiti za budućnost koja je sve više isprepletena tehnologijom. – kazao je Fajkić, te dodao da se očekuje učešće više od 1.000 djece.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, istaknuo je važnost podrške Općine ovom događaju, te naglasio da je i jedan od ciljeva organiziranja Kids Hack Day-a da se probudi radoznalost i inovativnost kod djece i da im se ukaže na važnost učenja i zajedničkog rada, te da ih se ohrabri da budu istrajni u svojim idejama i vizijama.

“Kids Hack Day” predstavlja priliku za promicanje informacionih tehnologija, STEM modela učenja i praktične primjene robotike u edukaciji djece, stoga će, kako su naveli Travnik u subotu biti epicentar inovacija i edukacije za mlade naraštaje.