Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona, koje je izdalo naredbu za obdukciju  beživotnog tijela novorođenčeta pronađenog prije četiri dana  u kontejneru u  bugojanskoj ulici Sultan Ahmedova, još čeka zvaničan rezultate, bez kojih ne želi govoriti za medije.

Istovremeno, u Bugojnu ali i okolnim gradovima, iz izvora bliskim istrazi „procurila“ je  nezvanična informacija da je pronađena beba rođena živa, nakon čega je uslijedila nasilna smrt.

Provođenje istražnih radnji kojima se nastoji najprije pronaći majka, a potom i mogući saučesnici u počinjenju čedomorstva se nastavlja. Ovo krivično djelo (KZ FBiH ,službene novine FBiH broj;36/03) koje za vrijeme porođaja  ili neposredno  nakon porođaja počini majka  tretira kao olakšano  krivično  djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od 1-5 godina.

No, lišavanje života vlastitog djeteta i zakonske procedure koje slijede samo su posljedica. O ovom, kao i ranijim slučajevima u  Bugojnu, ali i ostalim bosanskohercegovačkim gradovima priča se do slijedeće slične vijesti koja nas samo nakratko užasne i zaustavi u obavljanju svakodnevnih poslova. A možda priča o bebi, pronađenoj u kontejneru  u neposrednoj  blizini jednog bugojanskog ugostiteljskog objekta, nikada nebi stigla do medija da se na vrijeme reagiralo i pomoglo njenoj majci. Od porodice do institucija.

Nađa Ridžić